skip to Main Content

Välkommen tillbaka, Margarita Sour

Ölet började sin resa som ett experiment, och nu tar Margarita Sour nästa steg och kliver in i Poppels Core-sortiment i ny kostym. Vi har pratat med Poppels bryggmästare Daniel Granath om hur ölet kom till och vad som göms i burken.

– Om vi tar det lite från början, så är det ju så att vi har något vi kallar för Experimental Series, där vårt mål är att utmana föreställningar om vad öl kan vara och smaka. Det vill vi göra genom att använda oväntade ingredienser och/eller tekniker. Vi hade en idé om att vi ville göra en öl som liknade en drink, och där någonstans började vi spåna.

Samtidigt som Poppels bryggargäng gick i öldrinkstankar hände det att en vört modell större blev över från en tidigare bryggning. Självfallet ville man inte hälla ut den utan började fundera på om det skulle kunna vara grunden till ett experiment.

– Vi hade redan varit inne på att det nog skulle vara en suröl för att kunna skapa den där drinkkänslan. När vi sen fick en vört över som vi gärna ville göra något med tog vi tillfället i akt och började i den änden.

– En margarita är läskande, och har tydliga smaker, som vi tänkte att vi skulle kunna frammana i ett öl.­

Men en vanlig suröl smakar inte som en drink. Och vad är en ”drink” egentligen? Daniel insåg att man behövde smalna av sitt sökande i smak och stil och valet föll till slut på margarita.

– En margarita är läskande, och har tydliga smaker, som vi tänkte att vi skulle kunna frammana i ett öl. Vi använde stora mängder lime och andra citrusfrukter tillsammans med en hel del kryddor för att hitta rätt syra och arom, och så tillsatte vi salt för att skapa den känslan många förknippar med att dricka en margartia.

Resultatet blev Margarita Salty Sour, som släpptes som en del av Poppels Experimental Series. Ett drygt år senare kommer ölet tillbaka i ny kostym, med lägre alkoholhalt och ett lägre pris, och som en del av Poppels året runt-sortiment, Core Series. Den lägre alkoholhalten gör att ölet passar ännu bättre till mat, menar Daniel.

– Experimentölet passade, lite oväntat, väldigt bra till en hel del maträtter, men det var ett kraftfullt öl så det krävde en maträtt som kunde matcha det. När vi nu sänkt alkoholhalten går det att bredda vilken typ av maträtter som fungerar bra med ölet. Jag är själv väldigt svag för att kombinera det med dirty fries med guacamole, men testa gärna en rätt med koriander, det fungerar väldigt bra med kryddorna och limen i ölet.

Margarita Sour finns ute nu och går att beställa på Systembolagets hemsida här

Back To Top