skip to Main Content

Cuvée Rosé Sour – Att brygga öl med vinkaraktär

I Poppels Experimental Series vill vi utmana föreställningar om vad ett öl kan vara och smaka, och det har vi verkligen gjort med vårt senaste släpp i serien. Till bryggningen av Cuvée Rosé Sour har vi använt mängder av druvjuice och särskilda tekniker för att ge ett öl som liknar ett rosévin. Vår bryggmästare Daniel Granath berättar hur det gick till.

– Det här är en ölstil som egentligen inte finns. Det har gjorts öl med vinkaraktär absolut, men det är ingen etablerad ölstil på det traditionella sättet. Vi tyckte inte heller att de öl som gjorts riktigt fångat den där hybridkänslan mellan öl och vin som vi såg framför oss, så det var vårt mål med detta öl.

Att brygga ett öl som smakar och uppfattas som ett vin krävde att bryggarna tänkte nytt.

– Vi har bland annat lakat på en högre temperatur än vanligt för att få fram tanniner. Normalt sett vill man undvika det i öl men här vill vi efterlikna karaktären hos ett vin, och då är tanniner en del av det.

Vörten är gjord på korn- och vetemalt och syrad med mjölksyrebakterier för att ge ölet syra, på samma sätt som när Poppels brygger annan suröl, med skillnaden av processen avstannades något tidigare för Cuvée Rosé Sour.

– Vi ville ha syra men inte fullt så mycket som i ett vanligt suröl, så vi la oss på en nivå som vi tyckte passade för att efterlikna ett vin.

Men för att det överhuvudtaget ska kunna likna vin behövs det förstås druvjuice. Och i Cuvée Rosé Sour finns det massor av druvjuice.

– Vi har bytt ut 30% av malten mot druvjuice, det är alltså en väldigt stor del av ölet. Det gör så klart sitt för smaken, men också för alkoholhalten, då druvor innehåller mycket socker. Det gör att vi hamnar över 11%, vilket vi också ville ha, återigen för att efterlikna ett vin.

Daniel är nöjd, både med resultatet och tillvägagångssättet.

– Vi har inte stött på någon som gjort ett öl på det här sättet, så det känns roligt och helt i linje med vår experimentserie. Ölet fick också den karaktär vi hoppades på, du hittar vinösta toner och röda bär från druvorna, det är en perfekt aperitif tycker jag!

Cuvée Rosé Sour finns ute nu och går att beställa på Systembolagets hemsida här. Vill du se tidigare släpp i vår Experimental Series kan du göra det här

Back To Top