skip to Main Content

Ölstilen NEIPA

En nymodig IPA-trend som är här för att stanna?

Vår humlebomb till öl är tillbaka i nytt format på 44 cl burk och med ny etikett! Imperial NEIPA – Double Dry Hopped är en juicig och humlig New England IPA som funkar både som sällskapsdryck! Detta är en nygammal favorit som släpptes för två år sedan i det tillfälliga sortimentet – och som varit väldigt efterfrågat sedan dess.  

En förkortning av New England Indian Pale Ale

Inom hantverksöl kastar många sig med termer och förkortningar. Vad betyder egentligen NEIPA? Om vi börjar med namnet, NEIPA är en förkortning av New England Indian Pale Ale, en del säger också North East IPA och även om det är rätt geografiskt, då regionen New England i USA ligger i den nordöstra delen av USA, så skulle vi säga att det är fel. Stilen föddes i Stowe, Vermont som tillhör den stolta regionen New England. Northeastern United States är en större del av USA där New England ingår för er som gillar beer fun facts.

Några av Poppels öl inom stilen

Omdiskuterad ölstil från start

New England IPA skapades i början av 2000-talet av bryggaren John Kimmich på The Alchemist. Han hade tidigare jobbat på Vermont Pub and Brewery där han lärde sig att uppskatta grumlig öl (Hazy) av Greg Noonan som ägde bryggeriet. Grumlig öl var vid den här tiden inget som ölvärlden gillade och det skrevs många hårda ord på nätet om vad de höll på med på The Alchemist när de 2003 släppte Heady Topper (idag en klassiker). Men det fanns också de som uppskattade denna grumliga humlebomb, Shaun Hill som startade Hill Farmstead i Vermont var en av dem. Dessa två bryggerier fick snabbt efterföljare även utanför New England och ölstilen New England IPA var född!

Grumligt öl med låg beska och fruktiga aromer från humle  

Ja, det är inte bara det grumliga utseendet som karaktäriserar stilen, smaken är som alltid det viktigaste. Även om det skiljer sig en hel del mellan olika bryggerier så karaktäriseras stilen av låg beska och mycket fruktig smak av humle. Beska anges i ölsammanhang som IBU, International Bitterness Units scale, där en ljus lager ligger på mellan 10 och 40 IBU medans en NEIPA ligger någonstans mellan 30 och 60 IBU, så beskan finns i NEIPAn, även om den inte är så framträdande. 

Här har i stället humlen en stor och framträdande roll, oftast tillsätts den största delen av humlen sent i processen för att få ut så mycket som möjligt av de fruktiga aromerna. Här används ofta humle av amerikansk härkomst som Nelson Sauvin, Citra, Mosaic och Galaxy, här hittar man smaker som tallbarr, mango, mandarin, passionsfrukt, grapefrukt, lime och krusbär. Så oftast är en NEIPA en riktig humlebomb, åtminstone är Poppels egen Imperial Neipa det!

Hög sötma passar grillat och fruktighet med sälta

Med sin höga sötma så passar den utmärkt till grillat eller lite starkare asiatisk mat. NEIPAns fruktighet passar också väldigt bra till friterad och salt mat där det blir både bra kontrast och samklang när sötman möter det feta eller salta. Alltid svårt med generella smakmatchningar men tittar vi speciellt på Poppels Imperial Neipa så rekommenderar vår bryggmästare Daniel och köksmästare Styrbjörn exempel grillat med en tropisk sallad. 

Ölstilar är lika, men olika

Javisst är NEIPAn nära besläktad med Hazy IPA och IPA men det finns generella olikheter. Hazy IPA har oftast en något högre beska men i övrigt ganska lik. I IPA:n hittar vi inte alls samma grumlighet som i NEIPA, generellt också en tydligare beska. Alkoholhalten är generellt också lite högre på en IPA från 5,9 till 7,5 procent, medan NEIPA och Hazy IPA ligger mellan 5,5 och 7 procent. Här finns som vanligt avvikelser både uppåt och neråt och vår Imperial Neipa ligger på 8,5%, ”more is more” som vår bryggmästare Daniel uttrycker det. 

Gammal och ny burk för Imperial NEIPA

Se Imperial NEIPA på Systembolaget

Om du är nyfiken på att testa Imperial NEIPA finns den i beställningssortimentet på Systembolaget. Direktlänk hittar ni här: https://www.systembolaget.se/produkt/ol/poppels-5596214/

Ni kan såklart även testa ölet i vår restaurang, Poppels Öl&Mat, i Jonsered. 

Vill du veta mer om våra öl? Klicka vidare och lär dig mer: www.poppels.se/ol

Back To Top