skip to Main Content

Öl i tankarna

Här hittar du blandad kunskap om öl, mat och kombinationen av de båda. Allt ifrån nyheter om Poppels till recept och djupdykningar i tekniker och ingredienser. 

Öl bryggd med Åkerböna – Ett experiment med många fördelar

Åkerbönan har en viktig funktion att spela för lantbruk och livsmedelsproduktion i framtiden ­– och kanske även i ölbryggning. Mycket värdefullt, menar Fredrik Fogelberg, doktor i lantbruksteknik på RISE, som ser många fördelar med den ökade odlingen av åkerböna som livsmedelsråvara och gläds åt Poppels nya öl "Bean Me Up NEIPA".
Läs artikel

Poppels & Preppbox släpper ”Prepperölet” – unik innovation för krislådan som jäser i takt med din oro

I en värld av osäkerhet står Poppels Bryggeri redo att möta utmaningarna med sitt senaste tillskott: Prepperölet “Prepper - Slow fermenting IPA”! Detta är inte bara något att ha i kylskåpet, det är en bombsäker lösning för ölälskare som vill bunkra upp om krisen kommer. Ölet görs i samarbete med Brita Zackari, Kalle Zackari Wahlström och Patrick Sellman på preppbox.se.
Läs artikel

att beställa från systembolagets hemsida

Självklart hade det varit kul om alla våra öl fanns i samtliga Systembolagsbutiker, men riktigt så är det ju inte. Så vi får ofta frågor om hur man får tag i öl från Poppels som inte står på hyllan. Svaret är Systembolagets hemsida, där du kan beställa i stort sett alla våra öl till ditt lokala Systembolag, utan extra kostnad. Vi berättar lite mer hur det fungerar här.
Läs artikel

poppels nyårsquiz 2023

Du har fått i uppgift att ordna ett quiz till nyårsfesten. Kul! Det är ju gott om tid, och det blir roligt. Men plötsligt är det den 30 januari. Och du har varken kläder, mat eller quiz redo. Lugn, vi löser quizet, så kan du ordna resten.
Läs artikel

En tillbakablick på Poppels-året 2023

2023 har varit ett utmanade år för hantverksbryggerier, så även för oss på Poppels Bryggeri, men det betyder inte att vi inte har många höjdpunkter att se tillbaka på. Här kommer några av dem! Tack för i år, vi ser fram emot att leverera ännu fler höjdpunkter 2024.
Läs artikel

Collab-kollen: To øl

To Øl har gått från hembryggare, via fantombryggare, till att ta förvandla anrik ketchupfabrik till bryggeri och ”To Øl City”. Bryggeriet på Själland har gjort en otrolig resa sedan starten…

Läs artikel

Varför firar vi oktoberfest?

Dans på borden, tyrolermusik, öl i enorma sejdlar och kringlor i samma storlek. Vi pratar så klart om Oktoberfest, den bayerska ölfestival som kommit att firas världen över. Men varför firar vi?
Läs artikel

Vad är hazy eller grumlig IPA?

Du har sannolikt inte missat att många öl nu för tiden har ett grumligt, juicigt utseende. Men varför ser ölen ut så? Och vad gör det med ölen? Vi ger…

Läs artikel

Poppels svarar på era frågor

Vi bad om era frågor och vi fick massor! Intressanta, roliga och knepiga frågor som vi har gjort vårt bästa för att besvara. Ni är så klart varmt välkomna att…

Läs artikel

Collab-kollen: Amundsen Bryggeri

Northern Lights NEIPA är en juicig och tropisk New England IPA som vi gjort tillsammans med Amundsen Bryggeri från Oslo. Amundsen har snabbt växt till ett respekterat namn på den…

Läs artikel

7 taco-tips – Margarita Sour och svenska tacos

Sedan tacon dundrade in i det svenska folkhemmet på slutet av 80-talet har fredag varit synonymt med ett dukat bord bestående av köttfärssås, nachos, salsa och grönsaker. Vi tycker att…

Läs artikel

Cuvée Rosé Sour – Att brygga öl med vinkaraktär

I Poppels Experimental Series vill vi utmana föreställningar om vad ett öl kan vara och smaka, och det har vi verkligen gjort med vårt senaste släpp i serien. Till bryggningen…

Läs artikel

Välkommen tillbaka, Margarita Sour

Ölet började sin resa som ett experiment, och nu tar Margarita Sour nästa steg och kliver in i Poppels Core-sortiment i ny kostym. Vi har pratat med Poppels bryggmästare Daniel…

Läs artikel

Vad är suröl? Vi förklarar de vanligaste stilarna

Vad är suröl? Suröl, eller syrlig öl som begrepp ger naturligtvis en vägledning, men det innehåller många stilar och olika framställningssätt. Det här är en fråga som dyker upp titt…

Läs artikel

Jonsereds IP blir Poppels Alkoholfri Arena när bryggeriet storsatsar

Jonsereds IP är ett minne blott. När gulsvarta Jonsereds IF i vår marscherar ut för premiär gör man det på Poppels Alkoholfri Arena. Poppels Bryggeri, blott en väl tilltagen snedträff från matcharenan,…

Läs artikel

Vad är Oatmeal Stout?

Stout är för många synonymt med ett riktigt kraftfullt och alkoholstarkt öl, men så måste det inte vara. Ölstilen Oatmeal Stout är en alkoholsvagare variant som trots det rymmer mycket…

Läs artikel

Poppels Glutenfria öl med på Vinbankens topplista

Glutenfri öl gör att fler kan uppleva hantverksöl och kombinationen mellan öl och mat, vilket vi tycker är toppen. I vårt utbud har vi fyra glutenfria öl: American Pale Ale,…

Läs artikel

Vad är Kellerbier?

Poppels senaste öl Keller Unfiltered Lager hämtar sin inspiration från ölstilen Kellerbier, men vad är egentligen en Kelleriber? Vår bryggare Edwin reder ut begreppen!  

Läs artikel

Ölstilen IPA – en kort genomgång

Om du missat de senaste årens IPA-boom har du sannolikt bott under en fatlagrad stout. Men IPA har inte alltid varit så populär. Och definitivt inte alltid sett ut som…

Läs artikel

Att lagra öl hemma

Många öl både klarar av och utvecklas under lagring. Här kikar vi på vilka öltyper som är lämpliga att lagra, vilka öl som bör avnjutas färska och hur ölet som…

Läs artikel

Digital IPA- och snacksprovning 22/2

Vi bjuder in till en digital provning med tema IPA & snacks! Livesändningen har passerat men ni kan se provningen när ni vill på vår YouTube-kanal här. Ölen som vi…

Läs artikel

Höjdpunkter från året som gått: Så var Poppels 2022

Nyårsafton är här, snart dags att lägga 2022 bakom oss och att blicka framåt mot 2023. Men innan vi gör det vill vi gärna lyfta en del av allt roligt…

Läs artikel

Öl som passar till julmaten

Att välja öl till julmaten kan vara svårt, vi guidar dig genom de vanligaste inslagen på julbordet och vilka öl som passar bra till. 

Läs artikel

Digital öl- och ostprovning

Under GBG Beer Week 2022 bjöd vi in till en digital öl- och ostprovning, där vi matchade fyra av våra öl med fyra olika ostar. Provningen finns att se i sin helhet på Youtube.
Läs artikel

Poppels i P4: Poppels citybryggeri har göteborgs fräckaste funkisdass

På FNs Värlstoalettsdag den 19 november delade Göteborgskooperativet för Independent Living (GIL) ut Stora Toalettpriset till Göteborgs schysstaste anpassade toalett. Med motiveringen ”Ett riktigt trevligt ställe med en färgsättning som…

Läs artikel

Poppels är årets svenska bryggeri!

Poppels Bryggeri röstades fram till Årets Svenska Bryggeri och fick ta emot priset på Great Swedish Beer Awards i Malmö den 27 oktober. Priset delades ut av Sveriges Oberoende Bryggeri…

Läs artikel
Öl i glas står bredvid öl i flaska. Logotyp för glutenfritt ligger i vänstra hörnet.

Glutenfri öl – Öl För alla

Det glutenfria ölutbudet har fått ett rejält uppsving på senare år. I den här artikeln går vi igenom definitionen glutenfri öl, hur öl blir glutenfri och Poppels glutenfria utbud, där bland annat vår nya Oatmeal stout ingår.
Läs artikel

Poppels design prisas dubbelt

Designen på våra burkar och flaskor har länge varit uppskattad av ölhjältar runt om i landet, och nu har den prisats av både Svenska Designpriset och Pentawards! Vi har tillsammans…

Läs artikel
tallrik med rödingtartar och ett glas med öl bredvid ölburk

Recept med ölmatchning: rödingtartar + Sichuan cucumber wit

Matcha vår Sichuan Cucumber Wit med mat. Vi har tagit fram ett receptet på rödingtartar med aromatisk soja, koriandermajonäs och rischips särskilt för ölet.
Läs artikel

Sommar i Jonsered

Upptäck Jonsered i sommar! Vi har gjort jobbet och listat våra favoritställen som du bara inte får missa när du har vägarna förbi oss. Alla vägar leder till Poppels Jonsereds…

Läs artikel

gör en egen beershake!

Nu delar vår restaurang Poppels Öl&Mat med sig av receptet på deras nya Beershakes, som är precis vad det låter som - en milshake gjord med Poppelsöl i. Det är…

Läs artikel

Vad kan gå fel när man brygger öl?

Googlar man på vad som kan gå fel när man brygger öl så hittar man ett hundratal möjligheter och många av dessa har vi säkert gjort sedan starten 2012. Länge…

Läs artikel
Poppels Belgian Witbier

Vietnam + Poppels Belgian Witbier = Sant

Ja vem ska man tro på om inte Ulla Karlström på ”Allt Om Mat” som har komponerat ihop en riktigt fin grillfest. Till förrättsplocket hittar du bland annat ”Färska gröna…

Läs artikel

Jösses vad gott! Poppels i Svenska Dagbladet.

Ni som följer oss har säkert sett att vi vid ett flertal tillfällen rekommenderar ost till öl, en kombination som sedan länge varit förknippad med vin. Vi vet också att…

Läs artikel

Recept på beertails

Dags att prova en eller flera ”Beertails”? Diskussionen om man kan/ska blanda drinkar med öl i kommer nog aldrig att avta men efter vårt event med Restaurang Victorian Steampunk under…

Läs artikel

Gubbröra med påsköl

Vad passar till gubbröran?! ??? Vad vi ska göra åt alla gubbar som rör till det i världen vet vi inte, men öltips för påskmaten har vi! Poppels köksmästare Styrbjörn…

Läs artikel

April april!

Ingen gick på det, men 3469 personer försökte beställa ett varuprov på vår hemsida Många förstod, men många blev också besvikna. Visas förstod men blev besvikna ändå. Inget ölsnus alltså,…

Läs artikel

Poppels lanserar ölsnus

Poppels Bryggeri tar nästa steg i sitt miljöarbete och lanserar DRAV™, en nikotin- och tobaksfri snusprodukt gjord på restprodukter från ölbryggningen. Produkten är ett samarbete med tyska G.O.W.K och produkterna…

Läs artikel

Ölstilen NEIPA

En nymodig IPA-trend som är här för att stanna?

Läs artikel

Fatlagringsspecial – Rhum vs. Rum

Vad är det egentligen för skillnad på öl som lagrats på rhum- eller rumfat?

Läs artikel

Adventsrecept #4: Tropical IPA

Den fjärde advent bjuder vi på kryddrostad morot med friterad haloumi, röd linshummus, kakitabbouleh med rostade cashewnötter och friterade belugalinser. En rätt gjord för att matcha Tropical IPA. Recepet är…

Läs artikel

Adventsrecept #3: Glögg Sour

Den tredje advent bjuder vi på saffransconfiterad amandinepotatis med bakad purjolök, stekt vit fisk, saltrostad mandel och parmesan. En rätt gjord för att matcha vår Glögg Sour. Recepet är framtagen…

Läs artikel

Adventsrecept #2: Unmasked!

Den andre advent bjuder vi på burrata med stekt fläsk och gremolata. En rätt gjord för att matcha vår Unmasked NEIPA. Receptet är framtagen av vår egen Styrbjörn som är…

Läs artikel

Adventsrecept #1: London Lager!

Den första advent bjuder vi på strömming med dillmajonäs och lingonketchup, på kavring. En rätt gjord för att matcha vår London Lager. Receptet är framtagen av vår egen Styrbjörn som…

Läs artikel

Vad är skillnaden mellan porter och stout?

  Så, vad är EGENTLIGEN skillnaden mellan Porter och Stout? Frågan är utmanande just för att svaret inte är helt självklart, men vi har gjort ett försök att besvara den…

Läs artikel

Svampsoppa med ÖLMATCHNING

Nu är hösten äntligen här, vilket den härligt svampfyllda skogen gör oss påmind om. Och därför tänkte vi att vi skulle dela med oss av ett recept på en riktigt…

Läs artikel

Passion Pale Ale + Pestorecept!

Passion Pale Ale är en av våra storsäljare och finns idag på 447 av 448 Systembolag runt om i Sverige, vilket såklart känns helt fantastiskt! I det här inlägget presenterar…

Läs artikel

Ölmatchning på kräftskivan

Ska du och vännerna på kräftskiva i helgen? Vår bryggmästare Daniel kokar sina västkustkräftor enligt tradition hemma på spisen tillsammans med mängder av färsk krondill, socker och en klassisk bayerskt…

Läs artikel

Straff för dålig öl

Kan man bli straffad för att ha tillverkat dåligt öl? Japp, i den sydtyska staden Augsburg såg man så allvarligt på dåligt öl att man år 1156 skrev in möjlighet…

Läs artikel

Vad är egentligen humle?

Humle är den ingrediens som har som syfte att ge beska och arom till ölet. Det är också den vanligaste kryddan som används vid öltillverkning. Men vad är humle egentligen?…

Läs artikel

Semesterguide till Jonsered

Här kommer tips på hemester som går att ha i Göteborgsområdet. Naturligtvis hoppas vi att du tar ett stopp på Poppels Öl&Mat (vid Poppels bryggeri i det gamla fina fabriksområdet…

Läs artikel

general Tso’s kyckling

I vår restaurang Poppels Öl&Mat serveras vi just nu General Tso's kyckling, en rätt som har en ganska spännande historia bakom sig, det tycker åtminstone vi! Är du sugen att…

Läs artikel

Ost- och ölprovning med Poppels

När man kombinerar öl tillsammans med ost träder nya, fantastiska, och intressanta smaker fram ur diverse kombinationer. Idag är det ostens dag och vi på Poppels tar tillfället i akt…

Läs artikel
VAD ÄR MALT

Vad är malt?

Malt är den absolut viktigaste beståndsdelen och själva basen när man tillverkar öl. Det är den ingrediens som ger ölet dess färg, sötma och fyllighet. Malten ger också andra aromer och dimensioner till ett öl…

Läs artikel

TITTA, DOFTA, SMAKA – lÄR DIG PROVA ÖL!

Lär dig prova öl med oss på Poppels! I den här videon ger vår bryggmästare Daniel massor av värdefulla tips om vad du ska tänka på när du tar dig…

Läs artikel

Genuine Guacamole (recept) med Poppels Tropical IPA!

Än kan vi inte dippa tårna i vattnet, men tills dess kan vi dippa chips i en härlig guacamole och matcha det med en Tropical IPA för en förhöjd tropisk…

Läs artikel
Påsköl

påskrecept med ölmatchningar

Vi tycker att god mat och bra öl ett måste på påskbordet! Därför kommer här några av våra påskmatchningar med tillhörande recept. Glad påsk önskar vi på Poppels! Gubbröra på smörstekt…

Läs artikel

Vad är hantverksöl?

Hantverksöl har kommit att blivit otroligt populärt runt om i världen de senaste åren, så även i Sverige. På bara 10 år har vi sett en ökning med över 400…

Läs artikel
Back To Top