skip to Main Content

Vad är suröl? Vi förklarar de vanligaste stilarna

Vad är suröl? Suröl, eller syrlig öl som begrepp ger naturligtvis en vägledning, men det innehåller många stilar och olika framställningssätt. Det här är en fråga som dyker upp titt som tätt i våra kanaler och på vår restaurang Poppels Öl&Mat, så vi tänkte att det kanske är på plats att reda ut begreppen lite. 

Vi börjar med belgarna

Traditionellt sätt är det främst belgarna som bryggt suröl, där bryggerierna inte tillsätter någon jäst utan låter ölet spontanjäsa med hjälp av vildjäst från luften. Enligt legenden öppnades ladugårdsdörrarna in till brygghallen, det användes magiska bryggslevar och det slängdes överbliven frukt i ölet.

Idag sker processerna mer kontrollerat, men det är en lång öltradition som förts vidare, där det exempelvis är vanligt att lagra ölet på ekfat några år.

Lambic är en belgisk surölsstil som bryggs sydväst om Bryssel, Pajottenland. Ölen blir torr, med låg kolsyrehalt och ofta smaksätts den med frukt och bär. Olika bryggerier är kända för att använda olika frukter, exempelvis är Brasserie Cantillons Fou’ Foune känd för sin användning av aprikos, medan Guezerie Tilquin’s Quetsche är döpt efter plommonen som används i ölet. Till Lambicfamiljen kan vi också lägga Geuze, som förenklat innebär att man blandar olika årgångar fatlagrad lambic och sedan kolsyrar upp, till en nästan champagnelik upplevelse.

I Belgien hittar vi även Flandersk Red Ale, med bryggeriet Rodenbach som nästan är synonymt med stilen. I stilen från Västra flandern jobbas med speciell malt för att få den röda färgen, där ölet mognar över lång tid med hjälp av laktobaciller på ekfat. Trots att ingen frukt tiillsätts, får ölet en väldig fruktig doft och smak, med en nästan vinrödslik kropp och munkänsla.

I östra delen av Flandern hittar vi Oud Bruin, en suröl gjord med brown ale som bas. Ölet lagras i upp till två år och får tydlig karaktär tack vare fruktiga estrar och rik maltkropp, som komplettera av fattonerna.

USA surnar till

I USA har antalet surölsbryggerier fullständigt exploderat och 2017 bildades organisationen ”SWAG, Sour and Wild Ales Guild, av ett flertal bryggerier för att kunna utbilda/inspirera konsumenterna och dela kunskap för att göra bättre och bättre suröl. I USA pratar man om Sour beer, American wild ale eller kettle sour beroende på hur man framställer surölen. En del bryggerier följer belgarnas traditioner i tillverkningen medan andra tillsätter både jäst och laktobaciller, men generellt för de amerikanska surölen så är det svårt att sätta stilbeskrivningar, då utvecklingen pågår konstans och kartan ständigt ritas om.

Gose och Berliner Weise

Om vi rör oss vidare mot Tyskland, så hittar vi också en surölstradition. Gose, som inte ska blandas ihop med Geuze, är en typ av ofiltrerad suröl med vete, som på senare år blivit väldigt populär hos hantverksbryggerierna. Signifikant för stilen är de salta tonerna, som kompletterar syran och ger en speciell ölupplevelse.

I Tyskland hittar vi också stilen Berliner Weisse, en ljus veteöl som surnar pga. att det naturligt finns laktobaciller på kornmaltens skal. Berliner Weisse bryggs ursprungligen i Berlin men är idag kanske den mest spridda och populäraste surölsstilen. Här tillsätter man ofta likör, saft eller sirap när ölen skall inmundigas. Många av de suröl du idag hittar på Systembolaget kallas för Berliner Weisse, även om det är rätt långt ifrån orginalstilen. I dagens moderna varianter hittar du ofta mycket frukt och ibland även smakämnen, vilket gör det till något väldigt annorlunda.

Vilken stil är vanligast på Poppels?

När vi gör suröl på Poppels pratar vi om Sour Fruit Ale eller Nordic Sour, en modern ölstil inspirerad av belgare, tyskar och amerikaner men också inspirerad av våra nordiska bryggartraditioner. Vi tillsätter mjölksyrakultur till vörten som får mogna några dagar i tank, innan vi kokar och kyler ölet för att sedan tillsätta jäst, så kallad“kettle souring”. Efter jäsning tillsätter vi frukt, ofta ca 20% eller 1 ton frukt på 4000 liter öl. På Systembolagets fasta sortiment hittar du Poppels ”Margarita Sour” ”Sour Fruit Ale Strawberry” och ”Peach Nordic Sour” och så gör vi några tillfälliga släpp under året.

Vad passar suröl till?

Gemensamt för de flesta surölen är att de passar mycket bra till skaldjur och en del fiskrätter. Poppels suröl i stilen Sour Fruit Ale / Nordic sour passar dessutom utmärkt till riktigt fet och salt mat, exempelvis pommes frites med lite majonäs. Många suröl kan också drickas som en fräsch drink med någon salt eller fet amuse bouche, eller en bit ost.

Vi hoppas att du fått en tydligare bild av genren och att du vågar prova suröl. Hittar du en öl du gillar, eller ett gott tilltugg som kan inspirera oss, dela det gärna på Facebook eller Instagram med #poppels

Back To Top