skip to Main Content

Glutenfri öl – Öl För alla

Öl i glas står bredvid öl i flaska. Logotyp för glutenfritt ligger i vänstra hörnet.

Det glutenfria ölutbudet har fått ett rejält uppsving på senare år. I den här artikeln går vi igenom definitionen glutenfri öl, hur öl blir glutenfri och Poppels glutenfria utbud, där bland annat vår nya Oatmeal stout ingår.

Öl-älskare som av olika skäl avstår gluten har länge fått finna sig i att kompromissa i sitt öldrickande. Utbudet glutenfri öl har traditionellt varit smalt och det som funnits har inte alltid levererat några sensationella smakupplevelser, men de senaste åren har utbudet och kvaliteten ökat betydligt! På Poppels har vi tre öl med glutenfri märkning: London Lager, American Pale Ale och Oatmeal Stout.

Glutenfri öl är inte helt fri från gluten

Definitionen glutenfri öl tillåter max 20 milligram gluten per liter. Öl som ligger under det gränsvärdet kan fortfarande orsaka reaktioner hos en del men anses vara trygg att konsumera för celiaker. Alla batcher av Poppels glutenfria öl testas för att bekräfta att de befinner sig under det tillåtna gränsvärdet.

Så bryggs glutenfri öl

Att brygga glutenfri öl är i stort sett samma sak som att brygga vanlig öl, med skillnaden att enzymer används i början av bryggprocessen för att bryta ner glutenhalten. Om man brygger öl på råvaror som inte innehåller gluten får man ett naturligt glutenfritt öl. Den typen av öl bryggs ofta på majs eller ris i stället för korn, vete och råg.

Poppels glutenfria öl

London Lager

Ett mörkt öl med toner av rostad malt och karamell, men har samtidigt en fruktighet och fräschhet. Ölet finns i flera Systembolaget-butiker eller att beställa fraktfritt på Systembolaget.se

American Pale Ale

Ölet har en kraftig humlekaraktär med inslag av blodgrape, aprikos, tall, sirap och örter. Ölet finns (typ) i alla Systembolagets butiker och att beställa fraktfritt på Systembolaget.se

Oatmeal Stout

En lättare stout med rostade toner som grund, vilket kompletteras av lättare toner av karamell och choklad. Ölet finns att beställa fraktfritt på Systembolaget.se.

Back To Top