skip to Main Content

Recept med Ölmatchning: Rostad rödbeta med fänkålsemulsion, surdegskrisp och äggula + English Style Pale Ale

Denna tartar på rödbeta blir en utmärkt vegetarisk variant av råbiff (vill du göra den helt vegansk/vegetarisk tar du bort äggulan). Fänkålen och surdegskrispen tillför en spännande blandning av texturer och matchar rättens krämighet.

Receptet är för fyra personer. 

English Style Pale Ale är ett öl som fungerar bra till många maträtter, och ölets karamelltoner gifter sig väldigt bra med betornas sötma, och beskan parerar bra mot rättens krämiga karaktär. 

 – Stina Hjalmarson, Kock på Poppels Citybryggeri

Ingredienser Rödbetstartar

Rödbetor 4 st
Olivolja
Fänkålsfrön
Salt och svartpeppar

Rödbetstartar: Gör så här

  • Baka Rödbetorna i ugnen på 180 grader tills de är helt mjuka och nästan lite skrumpna.
  • Skala och låt svalna.
  • Riv på den grova sidan av rivjärnet och smaka upp med olivolja, salt, peppar och malda fänkålsfrön.

Ingredienser Fänkålsemulsion

Fänkål 1 st
Fänkålsfrö malda 1 tsk
Äggula 2 st
Rapsolja 2,5 dl
Dijonsenap 1 msk
Vinäger 1 msk
Salt

Fänkålsemulsion: Gör så här

  • Hacka fänkålen grovt och fräs i lite olja tills mjuk, låt svalna.
  • Mixa fänkål, fänkålsfrö, dijonsenap, äggula och vinäger till en någorlunda slät kräm.
  • Tillsätt olja i en tunn stråle tills du får en tjock slät majonäs.
  • Smaka av med salt.

Ingredienser Fänkålscrudité

Fänkål 1 st
Olivolja
Citronjuice

Fänkålscrudité: Gör så här

  • Hyvla fänkålen tunt på mandolin, alternativt skär i så tunna strimlor som du kan.
  • Lägg dom i isvatten 20 minuter för att få dom riktigt krispiga. Smaka upp med olja, citron och salt.

Ingredienser Friterad surdeg

Surdeg 2 dl
Vetemjöl 2 msk
Olja till fritering

Friterad surdeg: Gör så här

  • Rör ihop surdegen och mjölet och lägg ner i en spritspåse.
  • Värm oljan till 170 grader och spritsa ner surdegen så att du får lite oregelbundna former.
  • Fritera till gyllenbrun färg. Om du inte har tillgång till surdeg så går det lika bra att göra krutonger på surdegsbröd och rosta i ugnen.

Ingredienser Bakad äggula

Äggulor 6 st
Salt

Bakad äggula: Gör så här

  • Rör ihop äggulorna med lite salt, de ska inte vispas, och häll ner i en vaccumpåse.
  • Baka på 70 grader i vattenbad ca 20 minuter tills det tjocknat.
  • Sila smeten för att få bort eventuella äggviterester.

Servering

Bred ut rödbetorna och toppa med fänkålscrudité, fänkålsemulsion och friterad surdeg. Spritsa ut bakad äggula. 

Back To Top