skip to Main Content

Recept med Ölmatchning: Svamp bourguignon + London Lager

En riktigt smakrik och mustig vegetarisk variant av en klassisk boeuf bourguignon, med kejsarsvamp som vi bräserar i en rödvinsås och serverar med en luftig potatispuré. Vi har matchat den med vår London Lager. 

London lager är ett klassiskt öl i engelsk stil med låg beska men med stor kropp och fina karamelliga och något sötare toner. En öl som passar väldigt bra till comfortfood som den här rätten, där vi jobbar med stekt som möter karamell och smör som möter sötma vilket bygger upp både matens och ölets smaker.

 – Styrbjörn Såtvik, Köksmästare Poppels Öl&Mat

Ingredienser Potatispuré

Mjölig potatis eller bakpotatis 600 g 
Smör 100 g 
Mjölk 100 g 
Salt

Potatispuré: Gör så här

  • Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka potatisen så att den nästan är färdig, sönderkokt potatis ger sämre puré. Ånga av potatisen och pressa den sedan genom potatispress i bunke.
  • Smält smöret och tillsätts mjölken och salt. Låt den inte koka, den skall bara vara varm, runt 50c till 60c
  • Tillsätt mjölksmöret till den pressade potatisen, lite i taget. Så den inte blir för lös.  Vispa hastigt ihop till en luftig puré. Om ni blandar för änge blir den seg.

Ingredienser Rödvinssås för bräsering

Olivolja 1dl
Schalottenlök 100 g
Rödvin 1 liter
Lagerblad 2 st
Äppelmust 1 liter
Svampfond 1 dl
Salt

Rödvinssås: Gör så här

  • Skär löken tunt eller i halvmånar
  • Svetta löken i olivoljan
  • Tillsätt resten av ingredienserna
  • Koka ner tills ungefär ¼ del av såsen är kvar och den börjar bli tjock och blank

Ingredienser Svampen

Kejsarhatt 1 kg
Olivolja 1 dl
Smör 50 g

 

Svampen: Gör så här

  • Dela svampen på längden och kryssa snittytan.
  • Stek delarna i olja på båda sidorna och avsluta i smör för att få den fina smaken av smör utan att det hinner bränna innan svampen blir färdigstekt.
  • Häll på en rejäl skvätt av såsen på svampen och rör runt försiktigt så att allt täcks med sås.

Ingredienser Sallad

Cornichons 50 g
Tomat 50 g
Olivolja 0,5 dl
Salt

Sallad: Gör så här

  • Använd den typ av tomat du gillar bäst. Jag gillar cocktailtomarer och skivar dem här i cirka 3mm tunna skivor.
  • Blanda alla ovanstående ingredienser till en sallad. 
  • ”Krossa” gärna ihop allt lite så det verkligen sitter ihop.

Servering

Lägg upp allt som du vill och toppa det hela med lite persilja eller gräslök.

Back To Top