skip to Main Content

Recept med Ölmatching: Surkål och Oktoberfestbier

Surkål, fermenterad kål, sauerkraut – Oavsett vad du kallar det är det en riktig delikatess, mums!

Många i Sverige rynkar lite på ögonbrynen när man börjar prata om surkål tyvärr. kanske beror det på att man köpt någon mindre god sort eller att man helt enkelt inte parat ihop rätt smaker? Men hemmagjord surkål är en riktig delikatess om vi får bestämma och nu är tiden att få den gjord så att du kan njuta tillsammans med korv och öl på din egen lilla oktoberfest.

Vi bad vår smakexpert Stina Hjalmarson, Chef & Culinary Developer på Poppels Citybryggeri, om ett bra grundrecept som du kan göra hemma och utveckla utifrån dina preferenser. Håll till godo och berätta gärna på Facebook eller Instagram hur det gick, tagga inlägget med #poppels

Det här behöver du:

Ekologisk Vitkål 1 kg

Ekologiskt rivet äpple 100gr

Havssalt, utan jod 15g 

Hel kummin 1tsk

Så här gör du:

• Börja med att skölja kålen och strimla fint.

• Blanda kålen i en bunke med de andra ingredienserna och knåda tills det börjar släppa ordentligt med vätska. (OBS häll inte bort vätskan)

• Pressa ner kålblandningen, fyll på med vätskan, i väl rengjorda burkar med tättslutande lock eller vattenlås. 

Det är viktigt att all kål hamnar under vätskan, skulle det inte bli så mycket vätska från kålen tillsätter du saltlag som har 1,5-2 % salthalt så att det täcker (exempelvis 200gr vatten + 4g salt).

Låt sedan burkarna stå i rumstemperatur i ca 14 dagar, därefter är din surkål redo att avnjutas. 

Förvara sedan surkålen i kylen, oöppnade burkar håller i flera månader.

Surkål passar utmärkt till en god grillad korv, gärna en kryddig sådan, eller till fläsklägg med en stark senap. I Uruguay så serverar man gärna surkål, en riktigt kryddig grillad korv och BBQ-sås. Att blanda ner knaperstekta fläsktärningar i surkålen är också riktigt gott om man serverar en någon mildare korv till. Finhackad färsk timjan gifter sig också bra med surkål, ja, här känns det som vi kan fortsätta länge men nu vill vi ha era tips.

Ölmatchning

Prova gärna Poppels Oktoberfestbier till din surkål. Ölet hittar du i Systembolagets beställningssortiment och i några butiker, kika in på https://www.systembolaget.se/produkt/ol/poppels-oktoberfestbier-3811214/ för mer info.

Back To Top