
Många i Sverige rynkar lite på ögonbrynen när man börjar prata om surkål tyvärr. kanske beror det på att man köpt någon mindre god sort eller att man helt enkelt inte parat ihop rätt smaker? Men hemmagjord surkål är en riktig delikatess om vi får bestämma och nu är tiden att få den gjord så att du kan njuta tillsammans med korv och öl på din egen lilla oktoberfest.
Vi bad våra kockar på Poppels Citybryggeri om ett bra grundrecept som du kan göra hemma och utveckla utifrån dina preferenser. Håll till godo och berätta gärna på Facebook eller Instagram hur det gick, tagga inlägget med #poppels

Poppels Surkål (Grundrecept)
Ingredienser
- 1 kg Ekologisk vitkål
- 100 g Ekologiskt rivet äpple
- 15 g Havssalt
- 1 tsk Kummin
Instruktioner
- Börja med att skölja kålen och strimla fint.
- Blanda kålen i en bunke med de andra ingredienserna och knåda tills det börjar släppa ordentligt med vätska. (OBS häll inte bort vätskan).
- Pressa ner kålblandningen, fyll på med vätskan, i väl rengjorda burkar med tättslutande lock eller vattenlås.
- Det är viktigt att all kål hamnar under vätskan, skulle det inte bli så mycket vätska från kålen tillsätter du saltlag som har 1,5-2 % salthalt så att det täcker (exempelvis 200gr vatten + 4g salt).
- Låt sedan burkarna stå i rumstemperatur i ca 14 dagar, därefter är din surkål redo att avnjutas.
- Förvara sedan surkålen i kylen, oöppnade burkar håller i flera månader.
Ölmatchning
Märzen Festbier passar utmärkt till din surkål. Ölet hittar du i Systembolagets beställningssortiment och i några butiker, kika in på Systembolagets hemsida här för mer information.
