skip to Main Content

Recept med ölmatchning: Grillad kronärtskocka med dragonaioli + Golden Ale

Säsongen för svenska kronärtskockor är september–oktober, så passa på att utnyttja denna utsökta råvara så mycket du bara kan under den tiden. Här serverar vi den grillad tillsammans med en läcker dragonaioli, och kombinerar den med vår Golden Ale, ett öl som med sin relativt låga beska och maltiga karamelltoner kompletterar rätten fint. 

”Vi serverar den här rätten på Poppels Citybryggeri på hösten, stekt istället för grillad förvisso men annars är receptet det samma. Att arbeta i säsong är en självklarhet för oss och det borde det vara för alla. Då får man råvarorna när de är som bäst och det gynnar både smak och lokala leverantörer.

– Johan Björkman, Kökschef, Poppels Citybryggeri

Grillad kronärtskocka med dragonaioli + Golden Ale

Måltid Förrätt
Portioner 4

Ingredienser
  

Grillad kronärtskocka

  • 4 st Kronärtskockor
  • 1 st Citron delad
  • 2 msk Olivolja
  • Salt och nymald svartpeppar

Dragonaioli

  • 1 dl Plockade dragonblad
  • 2 msk Hackad bladpersilja
  • 4 dl Neutral olja
  • 1 msk Dragon- eller vitvinsvinäger
  • 2 msk Dijonsenap
  • Salt

Instruktioner
 

Grillad kronärtskocka

  • Börja med att rensa kronärtskockorna.
  • Skär av nedersta delen så att du får en ny snittyta.
  • Plocka av de nedersta bladen, det finns inget kött i dem ändå.
  • Skala av stammen, den går också att äta.
  • Skär av toppen på bladen, cirka 1 cm,
  • Dela nu skockan på mitten. Gröp ur de små trådarna i mitten med hjälp av en sked.
  • Gnugga alla delar du har skurit och skalat på kronärtskockan med citron.
  • Tänd grillen.
  • Ångkoka halvorna cirka 20–30 minuter beroende på storlek
  • Pensla skockorna med olivolja, salta och peppra
  • Grilla runt om tills de får fin färg, det tar cirka 10 minuter.

Dragonaioli

  • Mixa dragon och persilja med oljan i en kannmixer så du får en grön olja.
  • Blanda ägg, vinäger och dijonsenap i en bunke.
  • Vispa ner oljan i en tunn stråle i bunken.
  • Smaka av med salt.

Servering

  • Lägg upp de grillade kronärtskockerna på ett fat och servera med dragonaioli tillsammans med Poppels Golden Ale.
Keyword golden ale, kronärtskocka
Back To Top