skip to Main Content

Sommar i Jonsered

Upptäck Jonsered i sommar! Vi har gjort jobbet och listat våra favoritställen som du bara inte får missa när du har vägarna förbi oss.

Alla vägar leder till Poppels

Nja, det är en sanning med modifikation men faktum är att de allt populärare Gotaleden och Bohusleden sträcker sig ett stenkast från bryggeriet vilket vi allt oftare påminns om när vandrarna slinker in på vår restaurang för en liten munsbit och för att släcka törsten.

Gotaleden

Gotaleden, som invigdes 2019, har en sträckning på totalt 71 km från centrala Göteborg till Alingsås eller tvärtom om du föredrar det. Leden är uppdelad i totalt 9 etapper så det går att kombinera ihop sin egen tur efter förmåga. Längs leden finns också en hel del konstverk att beskåda och mer info kring etapperna och allt som finns längs med hittar du på här.

Bohusleden 

Här ökar vi rejält i längd för de som väljer att gå hela sträckan, för Bohusleden som är totalt 340 km börjar söder om Göteborg och avslutas i Strömstad, även här måste vi inflika att valet på riktning är frivillig men vill du så kommer du passera Poppels Öl&Mat båda vägarna.

Leden är uppdelad i 27 etapper och varje etapp är mellan 5 och 19 km och mer information om etapperna hittar du på hemsidan. Där hittar du också tips på sevärdheter längs vägen men av någon outgrundlig anledning tipsar de inte om oss, vem vill inte kika in på ett bryggeri?

Så snöra på dig vandringskängorna så kanske vi ses i sommar!

Jonsereds trädgårdar

En liten promenad ifrån pendeltåget till Jonsered så ligger Jonsereds Trädgårdar och Jonsereds trädgårdskafé. Här hittar du lugnet, bokstavligt talat.

För årets gästkreatör som skapat sin egna lilla trädgård, Ulla Skoog, har döpt sin trädgård till ”Calma” (lugn på de flesta latinska språk). Ulla själv säger: –  Jag har gett trädgården namnet Calma, för i grönskan och växtligheten finns ett lugn som vi människor inte kan leva utan. Dessutom ligger ordet bra i munnen.

Utöver Ullas trädgård finns det massor av sköna promenadstigar, permanenta rabatter och ja, det blomstrar överallt. Alldeles bredvid Jonsereds trädgårdar hittar du Rosengaraget, där det under tisdag – söndag mellan 11-16 går att köpa jättefina konsthantverk. Ingrid Brännström från Dragsbacka konsthantverk & design är en av kreatörerna, som visar upp sitt glashantverk. Fram i sommar flyttar kreatörerna ut, så passa på innan 10 juli, som är sista dagen!

Dessutom finns det ett underbart litet trädgårdskafé i Grindstugan bredvid parkeringen. Här hittar du Sayuri och Malin som bakar och serverar bullar, kakor till de fikasugna och är du hungrig finns smörgåsar, sallader och enklare lunchrätter. Här gör sig säsongen påmind i utbudet och det mesta är närodlat och ekologiskt. Slå dig ner i trädgården och njut!

Icebug

Området kring Poppels bryggeri i Jonsereds fabriker rymmer fantastisk natur med massor av naturstigar och ett svalkande dopp när det behövs.

Detta har inspirerat ett av alla sköna företag som ligger i vårat område, Icebug, ett skoföretag som startades av mor, Eliza, och son, David, 2001.

Affärsidén, som få trodde på vid starten, var att skapa skor som, utöver att hålla fötterna varma och torra, skulle rädda människor från vinterns största problem – halkan. Idag är det både sommarskor och vinterskor, till vardags eller som löparskor, med grymt grepp som säljer över stora delar av världen och belackarna har slut tvivla. Alla skor dessutom testade i området kring Jonsereds fabriker för att inget ska gå fel.

Kontoret ligger här ute i Jonsereds fabriker och ibland har de också en pop-up store i området. Men skorna finns, utöver i den egna butiken på Södra Larmgatan 9 i Göteborg, hos ett flertal återförsäljare runt om i Norden. Nytt i sortimentet är snygga vardagsskor med återvunnet material från Nudie och Woolpower, att tänka på miljön är lättare när man inspireras av miljön här ute. Gå in på Icebug för att få grepp om verkligheten!

Tips på bra löprundor hittar du här, allt från 3 km till 16 km så det är bara att välja vad som passar. Om du håller koll på https://icebugx.com så har de också event för dig som är intresserad, närmast är det West Coast Trial som går av stapeln 2-4 september och här finns det klasser både för dig som vill springa eller gå.

Gibsonscoffees

När det kommer till goda dofter runt om Jonsereds fabriker så är det inte bara vi på Poppels som levererar. När vi rostar malt så får doften konkurrens från nybakat från Brödfabriken i Jonsered och nyrostade kaffebönor från Gibsonscoffee som också ligger i området.

Gibsonscoffees affärsidé, enligt dem själva, är att köpa in ultra gott kaffe och betala bonden tillräckligt med pengar för att leva och till och med njuta av livet. Sedan rostas kaffebönorna för hand långsamt i små batcher i Jonsered. Metoden kallas för Slow Roast och genom detta får de fram varje kaffebönas unika egenskaper. Vill du smaka en kopp går du in på Brödfabriken i Jonsered och/eller så går du in på deras hemsida och köper hem lite hantverksrostat specialkaffe.

På sidan hittar du också tips om hur du rostar själv om du är intresserad och då kan du också beställa hem orostade kaffebönor. Här får du också massor av tips på hur du bäst brygger ditt kaffe med olika tekniker eller så köper du en av alla kaffemaskiner till företaget och glädjer alla medarbetare som traktar efter ett gott kaffe som gör gott.

Adressen är Fabriksstråket 38 i Jonsered, telefon 0707 264 698 och hemsidan

Brödfabriken

Att vara en del av den härligt kreativa företagarandan runt Jonsereds fabriker är en ynnest tycker vi på Poppels, så vi vill gärna ge er våra favoriter. Ett av de senaste tillskotten som vi gärna tipsar om är Brödfabriken i Jonsered.

Här har skådespelaren Eric Ericsson förverkligat sin dröm om ett eget bageri, och det som från början var tänkt i en liten lokal har utvecklats till ett fullskaligt hantverksbageri.

På Brödfabriken i Jonsered kan du njuta av hantverksbröd, goda smörgåsar, bakverk och bullar. Enligt Eric enligt själv den näst bästa kanelbullen i Sverige, bara slagen av en bagare i Stockholm. Vi som bara testat den här skulle nog flytta upp den en placering! Men det är också perfekt att köpa med sig goda smörgåsar och nybryggt kaffe för en fika utanför bageriet eller på någon av alla natursköna stigar runt om i området. Kaffet kommer dessutom nyrostat från Gibsonscoffee tvärs över gården. På lördagar bakas det dessutom supergoda croissanter och wienerbröd! Allt bakat på ekologiskt mjöl från Limabacka kvarn i norra Halland. Så missa inte det här!

Eric känner ni säkert igen från ett flertal TV-produktioner och från olika teaterscener runt om i landet, ”Fadren” och ”Fanny och Alexander” på Göteborgs Stadsteater, ”Beck”, ”På Spåret” och ”Vår tid är nu” på TV för att nämna några. Men senast gjorde han succé i Hela kändis-Sverige bakar 2022 där han och hans medbakerska Nour El Refai stod som slutliga vinnare efter en tuff final mot skidåkarna Andre Myhrer och Mattias Hargin.

Under sommaren har Brödfabriken öppet tisdag – fredag 07.00 -17.00 och lördag – söndag 08.00 – 16.00. Adressen är Fabriksstråket 27, 433 76 Jonsered och vill ni beställa något extra så ring 0720 04 71 12.

Ekåsen

I närheten av Jonsereds fabriker hittar du Ekåsen där det odlas underbara ekologiska grönsaker och mängder av olika blommor. Innan hade de också ägg från frigående hönor till försäljning men har tyvärr uppehåll nu pga alla restriktioner från Jordbruksverket och skyhöga priser på foder.

Men ta en sväng dit och köp med dig tex. färsk vitlök, sockerärtor, fänkål, kålrabbi, mangold, grönkål, romansallat, salladslök och dill. Du kan också köpa en vacker bukett som du plockar från rabatterna. Vad som finns varierar naturligtvis på säsong och tillgången beror ju också på väder och vind. Men vi har aldrig gått därifrån tomhänta även om det är en småskalig odling.

Vad som gäller för dagen hittar du på deras Facebook-sida eller om du har vägarna förbi så är adressen Råhultsvägen 12 i Jonsered.

Ha en god tur!

Kantvind

I Jonsered med omnejd finns fantastiska vägar och stigar med olika svårighetsgrad för dig som älskar att cykla. Tar du pendeln från Alingsås eller Göteborg så kan du lätt avgöra hur långt dagens pass ska vara.

I våra kvarter runt Jonsereds fabriker ligger dessutom Kantvind som med oregelbundna tider under sommaren har öppet sitt Showroom. Vad är då Kantvind? Jo…

…Kantvind är i grunden ett företag som specialiserat sig på kläder och tillbehör för cyklister, bolaget startade 2017 av fyra eldsjälar med passion för cykling på olika nivåer. Men Kantvind är mycket mer än så!

Här ordnas race på olika nivåer, senast var 6 juni, RondevanNationaldag, och till hösten kommer med största sannolikhet fjolårets succé Gibsongravel, där Poppels var delaktig i form av afterbikevärdar. Däremellan ordnas bland annat cykelträffar med träning i området, alkoholfria cykelbarer, nätverksträffar, klubbträffar, testcenter, föreläsningar och mycket, mycket mera.

Låter detta intressant så gå in på hemsidan https://kantvind.se/ och bli en del av communityn, bli en del av Kantvind! 

Strövtåg i hembygden

Kommer du ut till Jonsereds fabriker så är det lätt att föreställa sig ett Sverige på mitten av 1800-talet och med lite fantasi så kan man se hästar och människor som fyllde fabriksområdet för att se till att textiler producerades och levererades. Jonsereds fabriker startade 1833 av två inflyttade Skottar och är ett av Sveriges första fabriker med den brittiska industriella revolutionen som förebild. Här föddes också Sveriges första koloniområde där arbetarna kunde odla för att få pengarna att räcka till.

Att den tiden var något annat, både på gott och ont, är det ingen som tvivlar på men Jonsereds Hembygdsförening har lagt ner mycket tid och kraft för att öka förståelsen. Om du går in under https://jonseredshembygdsforening.com/fabriker/ så kan du få en en liten guide till de olika byggnaderna, människorna och dess historia. Ännu bättre, om ni är en grupp på minst 10 personer, är att boka en guidad visning på https://jonseredshembygdsforening.com/boka-guide/

Jonsereds Hembygdsförening är en ideell förening som arbetar med att lyfta fram Jonsereds historia och de disponerar lokalerna i Porthuset vid Jonsereds Fabriker. Där har de ett litet museum med maskiner, material från fabriken samt föremål både från fabriksägarna familjen Gibson och från arbetarhem.

Back To Top