skip to Main Content

Att lagra öl hemma

Många öl både klarar av och utvecklas under lagring. Här kikar vi på vilka öltyper som är lämpliga att lagra, vilka öl som bör avnjutas färska och hur ölet som lagras bör förvaras.

Det känns viktigt att inleda med att förtydliga att även om ett öl tål att lagras, och utvecklas under tiden som det lagras, så betyder inte det automatiskt att ölet blir bättre just för dig. Smaker förändras och blir ofta mer balanserade, men de flesta öl är redo att dricka direkt vid köp, så gå efter din egen smak och preferens. 

Mörkt, starkt och surt går bra att lagra

Om du börjar rota runt i kylen efter öl att lagra är det bra att ha en alkoholhalt på minst 6% (gärna högre) som riktmärke. Alkoholen hjälper till att bevara och utveckla smaker i ölet. Är ölet mörkt? Toppen, ju mörkare desto bättre brukar också vara en bra regel att följa. Även många suröl och vildjäst öl går bra att lagra länge, även om det kan vara svårare att förutse hur de åldras i vissa fall.

Några av de ölstilar som lämpar sig bäst för lagring är:

Drick IPA och lager direkt

IPA och lager är två väldigt populära ölstilar, och de bör inte lagras utan i de allra flesta fall drickas färsk. Öl blir inte dålig på det viset att den blir farlig att dricka, men en IPA tappar snabbt mycket av sin humlearom och smak om den inte dricks färskt. Lager vinner inte heller på att stoppas i källaren, utan ska drickas direkt.

Förvara ölet svalt och mörkt

Det är få förunnat att ha en dedikerad vin- eller ölkällare, rent realistiskt kommer de flesta att lagra sin öl någonstans i sitt hus eller lägenhet. Om du har möjlighet så är en något lägre temperatur att föredra, men det viktigaste är att det är en jämn temperatur. Om du ska prioritera något så är det att du skyddar ölen mot solljus, försök att förvara dem någorlunda mörkt.

låt flaskorna stå upp

En fråga som ofta väcker debatt är vilken position ölet ska förvaras i. Det finns trots det någon form av konsensus om att stående är rätt svar, och vår bryggmästare Daniel Granath håller med.

”De ska förvaras stående, i alla fall om de har kapsyl, har de kork kan man förvara dem liggande om man är rädd för att naturkorken ska torka ut. Genom att förvara ölet stående så minimerar man mängden öl som kommer i kontakt med syre, vilket är det viktigaste vid lagring”.

Back To Top