skip to Main Content

Adventsrecept #3: Glögg Sour

Den tredje advent bjuder vi på saffransconfiterad amandinepotatis med bakad purjolök, stekt vit fisk, saltrostad mandel och parmesan. En rätt gjord för att matcha vår Glögg Sour. Recepet är framtagen av vår egen Styrbjörn som är köksmästare på Poppels Öl&Mat.

Glögg Sour är ett suröl med smak av… ja, glögg! Vi har jobbat med både frukt, bär och kryddor för att få ett mustigt, kryddigt suröl som både smakar klassisk jul och modernt samtidigt. Det är bryggt ihop med Morgondagens Bryggeri och Friends.

Vår restaurangchef Styrbjörn har tagit fram en matchning som passar Glögg Sour, där han jobbat med både kontraster och komplement:

”Här har jag velat plocka upp det juliga i ölet, med saffran och mandlar i maten. Samtidigt så är det en rätt med både fett och salt, som bryts av genom syran i ölet och skapar en rätt som balanserar ölet på ett bra sätt”

Ok, detta behöver du:

Glögg Sour, smör, saffran, amadinepotatis, purjolök, vit fisk, marcona eller valenciamandel, parmesan och salt.

Ingredienser (för 2 pers)

Grejjor 2 p

Fast potatis, förslagsvis amandine, 400 till 500g
Smör 500g
Saffran 2 påsar a 0,5g
Purjolök 1st (en tjock en)
Parmesan 100g
Vit fisk, förslagsvis långa, 150 till 250g per portion beroende på hur hungrig du är
Valencia eller Marconamandel ca 100g
SALT SJUKT VIKTIGT SURÖL ÄLSKAR SALT!

Gör såhär

1. Skira smör med saffran ca 1g per 500g smör
2. Skala och skiva potatis, tjocka skivor ca 1cm
3. Salta potatisen runt om och lägg i en ugnsfast form
4. Täck med smör och baka på 125c tills de är mjuka, 20 till 40 minuter.

5. Skär bort den gröna delen på purjolöken, den behövs inte idag.
6. Baka den vita delen på 200c tills den blir mjuk, ca 20 min. Den skall vara nästan lite överbakad, så den blir söt och god.
7. Skala bort de yttersta rostade lagret, skiva resten med vass kniv.
8. Stek ditt val av vit fisk i smör. Jag har använt långa.

9. Lägg den confiterade potatisen i botten av tallriken
10. Lägg på purjolöken den stekta fisken
11. Addera hackad marcona eller valenciamandel.
12. Riv över ett berg av parmesan och några flingor salt.

Vassego att servera!

Back To Top