skip to Main Content

Adventsrecept #4: Tropical IPA

Den fjärde advent bjuder vi på kryddrostad morot med friterad haloumi, röd linshummus, kakitabbouleh med rostade cashewnötter och friterade belugalinser. En rätt gjord för att matcha Tropical IPA. Recepet är framtagen av vår egen Styrbjörn som är köksmästare på Poppels Öl&Mat.

Tropical IPA är en välhumlad India Pale Ale där vi förstärkt de tropiska tonerna från humlen genom att tillsätta mango. En tydlig beska balanserar fruktigheten och ger ett intressant öl.

Vår restaurangchef Styrbjörn har tagit fram en matchning som passar Tropical IPA, där han jobbat med både kontraster och komplement:

”För Tropical IPA har jag skapat en matchning med en vegetarisk rätt med influenser från mellanöstern. Ölets beska bryter av det feta i matens, och syran och fruktighet i maten lyfter de tropiska tonerna i ölet.”  

Ok, såhär gör vi (för ca 4 pers):

Vi kommer börja med en linskräm  som bas i rätten, där vi sedan lägger på kryddrostad morötter, täcker med en kakitabbouleh och strösslar på friterade belugalinser och friterad haloumi. Men vi tar en sak i taget. Och tänk på att belugalinserna ska blötläggas dagen innan.

1. Linskräm

500 g röda linser
2 st gul lök
4 st vitlöksklyftor
2 krm spiskummin
2 st normalstora morötter
2 st normalstora potatis (mjölig)
grönsaksbuljong / kycklingbuljong
1 st citron
salt

Gör såhär

1. Svetta lök och vitlök och spiskummin
2. Lägg i linser, grovhackad morot och potatis
3. Täck med vatten och buljong
4. Koka tills potatis morot och linser är genomkokta
5. Sila av vätskan, men spara lite för att späda med vid mixning
6. Lägg allt utom vätskan i kannmixer (eller ditt val av vapen), mixa till en slät kräm och späd med buljongen till önskad tjocklek
7. Smaka av med citron och salt. Nu är krämen klar.

2. Kryddrostade morötter

15 st morötter blastmorötter, typ 15 – 20 cm långa, 1,5 cm tjock (eller de du kan fixa)
2 msk libanesisk ”7 kryddor”
4 msk olivolja
salt

Gör såhär

1. Tvätta morötterna, men skala dem inte
2. Gnid in dem med olivolja, krydda och salt
3. Rosta morötterna hela i ungen på typ 225c

De skall bli lite överkörda, brända och skrynkliga. Det ger en fin smak och karaktär till rätten, så var inte fega här.

3. Kakitabbouleh

2 st kaki/ persimon
2 st rödlök
4 st tomat
1 krk mynta
1 krk koriander
1 krk kruspersilja
5 msk olivolja
1 st citron
salt

Gör såhär

1. Hacka grönsakerna i önskad form, men gärna finskuret för namnets skull
2. Skär ner örterna så fint du kan
3. Blanda med grönsakerna
4. Toppa med olivolja, citron och salt

4. Friterade belugalinser

100 g belugalinser
50 g rostade cashewnötter
salt

Gör såhär

1. Blötlägg linser dagen innan
2. Låt dem rinna av på ett papper
3. Fritera i ca 5 min på 170C, då puffar dem och blir väldigt krispiga.
4. Salta dem direkt efter fritering, annars fäster inte saltet så bra.
5. Hacka rostade cashewnötter och blanda med linserna till ett strössel för rätten

5. Friterad haloumi

Det här är det sista du gör precis innan servering. Haloumin är jättegod nyfriterad, men inte alls efter en stund. Så skärm halloumi i tärningar, ca 1,5 – 2 cm stora, fritera i olja.

6. Några sista visdomsord

Krämen och de friterade linserna kan du förbereda dagen innan, eller 3 dagar innan om du vill. Men morötterna, tabbouleh och haloumin är lite känsligare, eller rent ut sagt godare, ju närmare servering du gör dom.

När du har allt så lägger du krämen i botten på tallriken, sen kommer morötter och haloumi täckt av tabbouleh. Du avslutar genom att toppa med strössel av linser och cashewnötter.

Höppas ett smakar!

Back To Top