skip to Main Content

Fatlagringsspecial – Rhum vs. Rum

Vad är det egentligen för skillnad på öl som lagrats på rhum- eller rumfat?

Den 15:e februari 2022 kommer Rhum & Bourbon Stout, en maffig Imperial Stout som fatlagrats i ett år på ekfat. Vid fatlagring av öl händer lite olika saker, men i korthet så ”mognar” ölet och får en rundare och mer nyanserad karaktär. Det plockar även upp smaker från faten, där exempelvis vanilj är en vanlig smakton från ekfat.

Fatlagrade öl bryggda av poppels

Ekfatens användning dokumenteras, så att man vet vad som varit i varje fat innan. När vi fatlagrar på Poppels, så lagrar vi ölet på en mängd olika fat, för att sedan blanda ihop ölet när vi återför det till ståltank efter fatlagringsperioden. Inte sällan finns det en variation av de olika faten, där vi jobbat med bland annat rom-, bourbon-, portvins-, marsala-, mustcatel- och bordeauxfat. Smak av det som faten innehöll tidigare, finns kvar och påverkar ölets smak. Och det är här vi kommer till just rom. Rhum & Bourbon Stout har fatlagrats på både rom- och bourbonfat, som vi sedan blandat. För romfaten är det just ”rhum” och inte ”rum”, vilket är en viktig detalj i sammanhanget. 

Vi har skrivit mer om fatlagrad öl i en gästartikel på whisky.nu, du kan läsa hela den artikeln här.

Skillnad mellan rhum och rum?

Om vi börjar med begreppet ”rum”, så är det ett samlingsbegrepp för varje spritstil, från vit rom och gyllene rom till mörka och kryddade varianter. Generellt produceras ”rum” genom att destillera fermenterad melass, en klibbig svart sirap som är en biprodukt av sockerraffineringsprocessen.

”Rhum” däremot, är en specifik stil av rom. Termen är en förkortning för ’rhum agricole’, som ursprungligen destillerades på franska karibiska öar som Martinique, Haiti och Guadeloupes skärgård. Här destilleras fermenterad, färskpressad juice från sockerrör som odlats speciellt för detta ändamål. Juicen är rhum:s enda ingrediens. Beroende på åldringsteknik finns den i vita, gyllene och mörka varianter. På Martinique säljs Rhum Agricole som har lagrats i 3 år på ekfat ofta som Rhum Vieux eller Rhum Vieux Agricole – ”gammal rom”.

Sockerbetor slog igenom

Historiskt sätt användes sockerrör för produktionen av socker. I Sverige importerades denna ofta från Brasilien, där Carnegie Porterbryggeri var en stor aktör som importerade sockerrör och exporterade porteröl med de hemvändande båtarna. Frankrikes sockerrörsimport kom till stor del från deras karibiska kolonier, vilket gjorde lokala sockerproducenter mycket rika. När sockerbetan slog igenom, i Sverige som i Frankrike, så slutade man helt sonika importera sockerrör. Producenterna i Karibien stod nu med fält fulla av sockerrör, men utan efterfrågan. Plantageägarna slutade då att raffinera sockerrör och började i stället jäsa dess juice och producera rom.

Karibiska influenser

Även om Franska Karibien fortfarande är rhum:ens andliga hem och många destillerier ligger kvar, även om det idag även produceras rhum i Dominikanska republiken, Mauritius och Réunion, som båda har starka historiska kopplingar med Frankrike.

Smak av gräs, jord och siprap

Rhum känns igen på dess jordiga och gräsiga smak, med en distinkt fräschör och mindre sirapstoner än rum. I vårt fatlagrade öl återfinns romtonerna både i doft och smak, där den tillsammans med bourbonens bidrag (vanilj, kola, kokos och brända toner) bidrar till en komplex smakupplevelse. Vi rekommenderar att ett öl som detta avsmakas vid något högre temperatur (12–14 grader), avnjutes långsamt och i små glas. Matmatchningar som traditionellt passar är maffiga efterrätter, choklad och lagrad hårdost.

Back To Top