skip to Main Content

Adventsrecept #1: London Lager!

Den första advent bjuder vi på strömming med dillmajonäs och lingonketchup, på kavring. En rätt gjord för att matcha vår London Lager. Receptet är framtagen av vår egen Styrbjörn som är köksmästare på Poppels Öl&Mat.

London Lager är ett lageröl som blandar tradition med modernitet. Det är ett mörkt öl med toner av rostad malt och karamell, men har samtidigt en fruktighet och fräschhet. Det är ett öl som passar lika bra som törstsläckare som till mat.

Vår restaurangchef Styrbjörn har tagit fram en matchning som passar London Lager, där han jobbat med att både speglande och kontrasterande smaker, för att få matchningen att poffa och ryka:

”Det finns tydliga karamellsmaker i rågbrödet och den mörka sirapen, som möter upp maltigheten och karamelltoner i ölet. Jag har valt att addera lingonketchup, som har både beska och syra, som hjälper till att lyfta fram sötman i ölet.”

Ok, detta behöver du:

London Lager, strömming, rågmjöl, kavring, lingonketchup, lingonpulver, dill och smör. Typ så.

Lingonketchup

Lingon 200g
Socker 50 g
Ättika 1 msk
Salt 1 tsk

1. Koka ihop lingon och socker
2. Tillsätt salt och ättika, mixa slätt med stavmixer eller vad du har att tillgå
3. Vissa vill ha mer ättika eller socker, så kör på det – det är ju du som skall tycka om det!

Dillmajonäs

100 g dill
200 g rapsolja/matolja

1. Mixa hackad färsk dill med olja
2. Värm tills det börjar bli varmt, då kommer färgen och smaken fram bäst i oljan. Du får gärna låta den mixas vid ca 65°C
3. För en mer hållbar olja, sila gärna av dillböset som blir i botten
4. Blanda oljan med din favoritmajonnäs eller använd den när du slår en egen majonnäs, istället för rapsolja

Lingonpulver

200g frysta lingon

1. Strö ut frysta lingon på en plåt
2. Torka i ugnen på 40-50 c över natten
3. Mixa ett pulver av det (eller mortlar om det känns bättre)

“Mackan”

1. Vänd dina strömmingar i rågmjöl
2. Stek i smör med lite salt. Var inte feg utan låt stekningen ge karaktär åt fisken
3. Stek dina kavringskivor i smör
4. Bred dem med dillmajonäs
5. Lägg på en eller två fiskar
6. Lägg på en klick lingonketchup
7. Toppa med dill och lingonpulver.

Bon apetit, pain frittés!

Back To Top