skip to Main Content

Vad är skillnaden mellan porter och stout?

 

Så, vad är EGENTLIGEN skillnaden mellan Porter och Stout? Frågan är utmanande just för att svaret inte är helt självklart, men vi har gjort ett försök att besvara den så väl vi kan här nedan.

Vi börjar med det enkla, båda stilarna är mörkt bruna till svarta i färgen på grund av hög andel rostad malt. Porter som stil föddes i London på 1700-talet och irländarna gjorde senare en variant som hade en något högre alkoholhalt, vilket är hur stouten (även kallad Porter stout) föddes.

Internationellt så har man använd båda begreppet men kanske inte särskiljt på stilarna i den utsträckning som man gjort i Europa. Båda stilarna är mörk överjäst öl men i Europa så skulle man kunna säga att en Stout har en mer bränd smak, torr med högre beska medans en Porter har en något mer balanserad beska, något torr med en rund smak av frukt och malt.

Idag görs stout och porter av hantverksbryggerier i hela världen, och med tiden har det tillkommit subkategorier som Engelsk Porter, Amerikansk Porter, Baltisk Porter, Irländsk Stout, Sweet Stout eller Pastry Stout, Amerikansk Stout och Russian Imperial Stout. I dessa subkategorier är definitionerna tydligare och bryggerierna är generellt överens om vad som är en Pastry Stout och vad som är en Baltisk Porter.

Många definitioner

Men med många ölmärken kommer många definitioner, och det är nog ingen som kan hålla reda på exakta skillnaderna när ölnamnen används ospecifikt och begrepp som imperial porter och session stout används. I slutändan beror mycket på vad bryggeriet valt att kalla sin öl, Porter eller Stout. Ibland skiljer ölen väldigt, men man kan också hitta en tillverkares Porter som i princip inte skiljer sig något mot en annan tillverkares Stout. Så att frågan dyker upp då och då och att diskussionerna blir livliga är inte konstigt för skillnaden mellan Porter och Stout är liten, ibland mikroskopisk.

Hoppas detta något förvirrande inlägg ändå kan ge er bränsle till nya diskussioner och vem vet, en dag kanske det kommer en internationell definition som kan bringa klarhet i begreppen.

Tills dess, cheers eller Sláinte, välj själv!

Back To Top