skip to Main Content

Recept med Ölmatchning: Papadums med currysås, yoghurt och koriander + Belgian Witbier

Papadums med currysås, yoghurt och koriander är ett perfekt tilltugg eller tillbehör. Lätt att förbereda i förväg, och väl serverat ser det betydligt mer avancerat ut än det är! Servera det till vår Belgian Witbier. 

Receptet är för 4 personer. 

”Här har jag valt att plocka upp kryddigheten från ölet genom att toppa rätten med späd, färsk koriander. Sötman från paprikan och currysåsen gifter sig bra med den friska och fräscha smaken i Belgian Witbier.”

 – Stina Hjalmarson, Kulinarisk ledare på Poppels Citybryggeri

Ingredienser Currysåsen

Gullök 4 stk
Vitlök 4 klyftor
Rapsolja 2 msk
Gul curry 4 msk
Sultanrussin 100 g
Vinäger 0,5 dl
Vatten 2 dl
Salt

Currysåsen: Gör så här

  • Skala och hacka löken och vitlöken grovt.
  • Karamellisera på låg värme i rapsoljan tills löken blivit gyllenbrun.
  • Tillsätt curry och låt den gå med i några minuter.
  • Tillsätt sultanrussin, vatten och vinäger och låt det hela koka ihop och så att russinen mjuknar.
  • Mixa därefter till en slät creme och smaka av med salt och eventuellt lite mer vinäger för syran.

Ingredienser Papadums

Kikärtsmjöl 2 dl
Vetemjöl 1 dl
Vatten c:a 1 dl
Salt 0,5 tsk
Spiskummin 1 krm
Olja till fritering

Papadums: Gör så här

  • Blanda de torra ingredienserna väl i en bunke. Börja med lite mindre mängd vatten, degen ska bli fast och inte kletig.
  • Knåda i några minuter tills du fått en smidig, fast deg.
  • Kavla ut så tunt du kan och fritera varje papadum för sig tills de fått fin färg och blivit krispiga.

Har man inte tid eller lust att göra egna så finns det superbra alternativ att köpa i de flesta matbutiker.

Servering

Lägg din currysås och yoghurt i spritspåsar och klipp små hål i toppen.

Spritsa currysås över papadumsen och toppa med paprikan och koriandern. Gör färdigt dina papadums precis innan de ska ätas för att de inte ska mjukna.

Vill du ha möjlighet att förbereda i förväg så serverar du såserna med paprika och koriander som en dipp vid sidan i stället.

Back To Top