skip to Main Content

Vad är malt?

Malt är den absolut viktigaste beståndsdelen och själva basen när man tillverkar öl. Det är den ingrediens som ger ölet dess färg, sötma och fyllighet. Malten ger också andra aromer och dimensioner till ett öl som inte humlen kan ge. Om humlen ger citrus, tropiska eller beska toner så kan malten ge aromer av kaffe, choklad, knäck, bröd eller torkad frukt.

Men vad är egentligen Malt?

Malt är enkelt förklarat processat sädesslag, oftast på korn, men även sädesslag som vete, råg eller havre används. För att få ett sädesslag till att bli malt måste man göra en behandlingsprocess som kallas mältning. Detta handlar egentligen om att väcka kornets enzymer, i syfte att kunna omvandla stärkelse till socker som jästen omvandlar till alkohol, genom att blötlägga sädesslaget för att lura det att gro. När man aktiverat enzymerna till önskad nivå stoppar man processen och fortsätter med att torka eller att rosta. Det är genom att göra den här processen på olika sätt som man kan få ut olika typer av maltsorter.

Man brukar gruppera in maltsorterna i kategorierna Basmalt, Karamellmalt, Rostad malt samt Specialmalt. Det som också är bra att veta är att öl nästan alltid innehåller mer än bara en typ av maltsort, som en mix av till exempel basmalt, rostad malt och specialmat. Ofta kan man hitta information om vilka sädesslag som används i ölen i innehållsförteckningen på förpackningen, men det varierar såklart både mellan ölsorter och tillverkare.

På Poppels använder vi oss av flera typer av malt i alla våra öl men alltid av malt högsta kvalitet, vilka sädesslag hittar du på baksidan av burken eller flaskan.

Back To Top