skip to Main Content

Recept med Ölmatchning: English muffin med gräslöksmör, lagrad cheddar och granskot + Pine IPA

Det är väldigt härligt att doppa bröd i goda saker. Så här har vi satt ihop ett recept på fluffiga engelska muffins som vi kombinerar med ett gräslökssmör, lagrad cheddar och granskott, och parat med vår Pine IPA. 

Receptet är för 4 personer

Add addera granskotten gör det där lilla extra för att knyta ihop ölet med maten i det här fallet. Dels har vi så klart likheterna i talltoner mellan granskotten och ölet, men syran i granskotten balanserar även upp beskan i ölet på ett väldigt elegant vis.

 – Stina Hjalmarson, Kock Poppels Citybryggeri

Ingredienser Muffin 

Mjölk 480 g
Honung 3 msk
Jäst 25 g
Ägg 1 st (Rumstemp)
Smör 4 msk (rumstemp)
Vetemjöl 500 g
Grahamsmjöl 150 g
Salt 1,5 tsk

Muffin: Gör så här

  • Blanda alla ingredienser till dina muffins och knåda till en smidig deg. Låt jäsa upp till dubbel storlek.
  • Kavla ut till ca 2 cm tjocklek på mjölat bord. Om det är mycket spänningar i degen, det vill säga att den har en tendens att dra ihop sig, kan det vara bra att låta den vila i några minuter innan man stansar ut sina muffins.
  • Stek till gyllen färg i torr panna, ca 4minuter och baka sedan färdigt i ugnen på 165 grader ca 10 minuter.

Ingredienser gräslökssmör

Gräslök 1,5 knippe
Smör 250 g rumstempererat
Salt

Gräslökssmör: Gör så här

  • Sota 1 knippe gräslök på ena sidan i gjutjärnspanna, låt svalna. Hacka sedan all gräslök och vispa ned i smöret och smaka av med salt.

Ingredienser inlagda granskott

Granskott 2 dl
Vitvinsvinsvinäger 1 dl
Salt 10 g

Inlagda granskott: Gör så här

  • Koka upp vinäger och salt och slå över dins granskott. Låt svalna och förvara i lagen.Tänk på: Skotten ska plockas ljusgröna i början på sommaren. Kom ihåg att allemansrätten inte gäller granskott. Man måste fråga den som äger träden om man får plocka skotten på granarna [Källa:N aturkyddsföreningen]

Servering

Servera dina varma muffins med smöret luftigt och tempererat. Riv över din cheddar och servera direkt. Om man föredrar ett annat bröd så går det självklart att smörsteka ett gott surdegsbröd eller en brioche och servera med det goda smöret och osten.

Back To Top