skip to Main Content

Vad är porter? Magnus vasilis berättar


Den 8 april släpper vi på Poppels Bryggeri en öl som vi kallar London Porter, en klassisk porter och en ölstil med sina rötter i just London. Vi tog ett snack med vår produktionschef Magnus Vasilis om vad en porter är och hur den bör smaka.

Porten växer fram

Portern började bryggas under 1700-talet och blev väldigt populär, inte minst bland Londons arbetare. Och när det gäller namnet porter så finns det en historieskrivning som gör gällande att Londons ”paketbud”, så kallade porters, var extra förtjusta i ölet, och att det så småningom gav ölen namnet porter.

I stort sett all öl som dracks i England på den här tiden var mörk, vilket har att göra med att det var dyrt och svårt att få tag i ljus malt. Malten torkades över öppen eld, och det var svårt att kontrollera temperaturen. Den brunmalt som användes till portern gav således ölet en brunaktig färg.

Porter vs Stout

Det här är en ganska vanlig fråga: Vad skiljer egentligen en porter från en stout? Och det finns ett ganska enkelt svar: Under 1800-talet var en stout helt enkelt en benämning för en starkare version av ett öl. Stout på svenska kan översättas med kraftig, och det var precis vad det var, en kraftigare variant.  

När Daniel Wheeler i början av 1800-talet uppfann ett nytt verktyg för att torka och rosta malt, gav det bryggare en helt annan kontroll och upphov till flera nya ölstilar. däribland porter bryggd på svart malt i stället för brun malt, och vips så fanns det till exempel en ”Irish stout”, och därifrån kan man förenklat säga att stout och porter började handla om två olika stilar snarare än en beteckning av ett starkare öl.

Så ska en porter smaka

Magnus är inte bara produktionschef här på Poppels utan också erfaren öldomare och ciceron, och när han dricker en porter letar han efter ett enkelt och lättdrucket öl.

Det ska vara ett balanserat och så pass ”hinkvänligt” att det känns naturligt att servera det i pint-glas. Smakmässigt med tydligt maltfokus, toner av mjölkchoklad och toffee, ganska låg beska. Utseendemässigt gärna åt det mörkbruna hållet, men klar så att man kan se genom ölet om man håller upp glaset mot ljuset.

Mat till porter

Göteborg är en klassisk porter-stad och mycket av den husmanskost vi har i Sverige passar bra till porter, en porterstek förstås, men även svensk sill gör sig bra. Den låga beskan och sötman gör att portern funkar bra till mat med hetta, gärna asiatiskt så som mapu tofu, men även det amerikanska/mexikansk köket med chili eller birra tacos är en bra kombination.

Back To Top