skip to Main Content

Vad är hazy eller grumlig IPA?

Du har sannolikt inte missat att många öl nu för tiden har ett grumligt, juicigt utseende. Men varför ser ölen ut så? Och vad gör det med ölen? Vi ger oss in i dimman tillsammans med vår bryggmästare Daniel Granath.

Hur skulle du beskriva en grumlig India Pale Ale?

Ja men självklart så är den hazy, alltså att den har ett något grumligt utseende. Den är nästan josig i karaktären och har väldigt mycket tropiska frukttoner i sig.

Var kommer den här grumliga ipan från då?

Hazy IPA kommer från den amerikanska östkusten, och slog igenom någonstans runt 2010. Ölstilen kallas också New England IPA av just den anledningen, att den härstammar från den regionen. Sedan dess har det blivit en populär och uppskattad ölstil och spridit sig över hela världen, även till Sverige.

Varför blir ölen grumlig?

Grumligheten kommer från att man använder väldigt mycket omältat, kanske främst vete och havre, mot när man gör vanliga ”klara” öl, då använder man nästan bara mältat korn. Det omältade tillsammans med en väldigt stor mängd humle skapar en grumlig öl och josig öl.

Väldigt mycket humle alltså, hur är det med beskan i en grumlig IPA?

Humlen ger ju både beska och arom, och vi kan ju styra det där lite grann. Så i det här fallet när vi gör en hazy IPA så tillsätter humlen väldigt, väldigt sent i produktionen. Det gör att det inte kommer ut så mycket beska utan vi får i stället väldigt fruktiga toner, tropiska toner och beskan får liksom ligga där nere och bara finnas i bakgrunden.

Vad ska man äta till en grumlig IPA?

Vi på Poppels tänker ju hela tiden på kombinationen mat och öl, och när det gäller just hazy IPA så är det faktiskt så att rödbeta har blivit en favorit. Det blir en jättebra smakmatchning, vi vet inte riktigt varför, men det funkar. Jag skulle också säga sommarens grillrätter eller grillrätter överlag där man får till den här lite karamelliserade ytan. Det funkar väldigt bra.

Back To Top