skip to Main Content

Vad är egentligen humle?

Humle är den ingrediens som har som syfte att ge beska och arom till ölet. Det är också den vanligaste kryddan som används vid öltillverkning. Men vad är humle egentligen? Här följer en snabbskola i de viktigaste humlekunskaperna!

Humle är en slags hampväxt som växer i långa stänger med humlekottar på. Det är kottarna, eller honblommorna som det officiella namnet är, som mals ner och används i öl. Det finns över 250 olika humlesorter, där smak- och doft beror på vilken typ av humle det är och var i världen den har odlats.

Det vi främst vill åt när vi brygger öl, är humleoljan, lupulinet, som ger doft och smak. Men även alfa- och betasyror som ger beska i olika stadier av ölbryggningen.

Man brukar del in humlesorterna i två kategorier:

  • Aromhumle, den humle som har syfte att ge arom och smaksätta ölet. De allra vanligaste sorterna av aromhumle ger ofta citrus- eller gräsliknande toner.
  • Bitterhumle, tillsätts ofta i öl för att ge ölet sin beska. Utan bitterhumlen hade ölet blivit alldeles för sött och fruktigt.

Humle ger många av de aromer du känner igen i ett öl. Citrus, mango, passionsfrukt, tallbarr, gräs, apelsinskal, torkad frukt, örtiga och kryddiga toner kommer alla från olika humlesorter som bryggaren kan välja att använda. Oftast används en kombination av humlesorter för att få rätt profil, både gällande beska och arom.

Som vi berättat ovan finns det olika sorters humle för olika beska och arom, men det spelar också stor roll när humlen tillsätts. På Poppels tillsätter vi humle i antingen koket, virvelkaret (kylningen) eller i jästanken, ibland en kombination av två eller alla tre. Ju tidigare i processen den tillsätts desto mer beska ger humlen och ju senare desto mer arom. Följdaktligen väljer vi också humlesorter efter när vi tänker att de ska komma in i processen.

Humle odlas idag i stora delar av världen och exakt hur många sorter som finns är det nog ingen som riktigt vet. USA följt av Tyskland är de stora odlingsländerna, men länder som Etiopen, Kina och Nya Zeeland är på uppgång. De vanligaste humlesorterna i svensk ölbryggning är Cascade och Citra som båda har sitt ursprung i USA, men här finns som sagt en uppsjö av olika sorter som ger olika karaktär till den slutliga produkten.

Det går att tillsätta humle i olika former, exempelvis färsk, fryst eller pelleterad. Vi har prövat att brygga med färsk humle, vilket är en utmaning då humlen måste kylas direkt efter skörd för att sedan gå i koket inom 24 timmar. Färsk humle är också begränsad till att användas i koket, då det finns risk för kontaminering om den används senare i processen. Frusen humle, även kallat ”cryo hops”, är en koncentrerad form av humle där man avlägsnat mycket av växtdelarna. Det vanligaste att använda är humle i pelletsform, som kommer som kylvara.

För att sammanfatta så är humlen är en väldigt tongivande del av ölproduktion, men mer komplext och mångsidigt än vad många förstår. Från början användes humlen för att ge stabilitet och hållbarhet till ölet, men med tiden har det kommit att bli en ren smakgivare. Så nästa gång du dricker en öl, fundera över vilka humletoner du hittar!

Back To Top