skip to Main Content

Vad kan gå fel när man brygger öl?

Googlar man på vad som kan gå fel när man brygger öl så hittar man ett hundratal möjligheter och många av dessa har vi säkert gjort sedan starten 2012. Länge tänkte vi nog att man ändå lär sig av sina misstag, och det gjorde vi ibland. Det är så otroligt många faktorer som gör att det inte blir som tänkt. Mänskliga misstag är lätta att rätta till men skillnader i de råvaror som används är svårare att ha koll på.

Vi har sedan många år tillbaka ett eget laboratorium där vår egen labbråtta Nan Albertson från BeerLab håller ställningarna cirka två dagar i veckan. Nan är utbildad mikrobiolog från USA men hittade kärleken i Sverige och jobbade under många år som labbchef och informationschef på AstraZeneca. 2017 så beslöt hon sig för att utbilda sig till kemilärare här i Sverige. Samtidigt så startade hon upp BeerLab lite vid sidan om för att få jobba med öl som är ett av hennes stora intressen. Nan är medlem i American Society of Brewing Chemists (ASBC), Master Brewers Association of the Americas (MBAA) och dessutom en drivande kraft i göteborgssektionen av  500 Women Scientists, så här är det fullspäckat med kunskap.

– Hej Nan, kul att äntligen ses, hur ser en dag ut för er här på Poppels Bryggeri?

– Ja, välkommen till labbet! En vanlig dag finns inte för i den här världen kan så mycket hända. Men vårt jobb handlar mycket om att se till att vi når de resultat vi satt upp för en produkt. Och vad vi kan göra om en produkt inte utvecklas som det är tänkt. Det är ju levande material vi jobbar med i form av tillexempel jäst och mjölksyrebakterier så här kan mycket hända. När något går fel så försöker vi också titta tillbaka på processen för att se om vi kunde gjort annorlunda eller om det är någon del i processen som inte har fungerat.

– Ni har många maskiner och provrör här och vad är det ni mäter?

  Vi mäter till exempel ABV (Alcohol By Volume) under hela processen för att se till att ölen blir den alkoholstyrka vi sagt. Vi mäter pH för att se hur fermenteringen utvecklar sig, i tankarna mäter vi för att se om det finns jästrester. Laktobaciller mäter vi i suröl så att vi ligger rätt och vi mäter gluten så att våra glutenfria produkter inte går över några gränsvärden.

– Och när ni upptäcker fel vad gör ni då?

– Det beror naturligtvis på vad som är fel. Vid ett tillfälle hade vi ett litet antal burkar där ölen oxiderat. Detta är i sig inte farligt men det blir en tråkig färg och smaken kan förändras. Vi vill ju att våra kunder ska dricka en öl som är så som vi tänkt oss. I det fallet så tittade vi på var i vår automatiska burklina det gått fel och kunde snabbt rätta till detta. Ett annat exempel kan vara om en öl inte utvecklas i alkoholstyrka som vi förväntat oss, då måste vi titta på vad vi kan tillsätta eller späda med för att få exakt samma produkt gång efter gång.

– Spännande! Ni jobbar här två dagar i veckan men står Poppels labb tomt resterande dagar?

– Nej, Poppels har givit mitt företag BeerLab tillåtelse att använda labbet på heltid. Så att jag kan jobba med alla de små hantverksbryggerier som vill runt om i landet till ett bra pris. Så det är bara att gå in på beerlab.se om man vill ha hjälp, dessutom håller jag en hel del föredrag och workshops för att kunna ge min del till branschens utveckling. Det finns få saker som är så gott som riktigt bra hantverks öl, oavsett stil!

– Och om du måste välja en favorit av Poppels sortiment! 

– Då blir det Poppels Strawberry, en underbar suröl! Jag måste få säga Russian Imperial Stout också, den är svår att vara utan:-)

– Och favoriter utanför Poppels?

– Då blir det någon Lambic och Jever!

– Då tackar vi för den här gången!

– Tack själv och välkommen tillbaka till labbet när lusten faller på!

Back To Top