skip to Main Content

7 taco-tips – Margarita Sour och svenska tacos

Sedan tacon dundrade in i det svenska folkhemmet på slutet av 80-talet har fredag varit synonymt med ett dukat bord bestående av köttfärssås, nachos, salsa och grönsaker. Vi tycker att vårt suröl Margarita Sour passar utmärkt till denna nationalrätt, så vi bad några av våra kollegor och vänner att ge sina tips på hur du kan göra din nästa tacofredag ännu roligare.

1. Våga varva köttfärsen

Vi vet, vi vet! Det ska vara köttfärs, MEN det är också så att den svenska tacon befinner sig i ständig förändring och utveckling, så varför inte börja här. Pulled pork och entrecoté är två alternativ som finsmakarna gärna lyfter fram, eller varför inte testa kyckling? För vegetarianer finns självklart vegofärsen, men testa gärna också knaperstekt haloumi, eller stekta svarta bönor.

2. Frukta inte frukt

Vid det här laget har många av er säkert testat mangosalsa eller kanske till och med ananassalsa som tillbehör till fredagsmyset. Fruktsötman gifter sig väldigt bra med hettan och sältan från de andra ingredienserna, och det passar dessutom väldigt bra tillsammans med Margarita Sour. Var inte rädd för att testa fler frukter! Finhacka en banan och släng i den tillsammans med ananasen och gör en tropisk salsa, eller använd ett syrligt äpple för att stärka upp syran i rätten.

3. Gör mer med majs

Majs har sin rättmätiga plats på det svenska tacobordet, men kanske är det dags att ge den hederliga burkmajsen en liten uppgradering? Testa att steka majsen i cayennepeppar för att ge majsen en behaglig hetta nästa gång.

4. Tiden för svensk guacamole är nu

Guacamole är toppen, och avokado är jättegott, men vi vet alla att det inte är toppen rent klimatmässigt och dessutom är det snudd på omöjligt att välja en lagom mogen avokado. Vi föreslår att du testar en svensk variant. Byt ut avokadon mot gröna ärtor eller åkerböna. Du gör resten av guaccen på precis samma sätt som du brukar (Vi föreslår att blanda i chili, lime, vitlök och koriander).

5. Byt bröd

Alla har sina preferenser när det kommer till hur tacon ska serveras. En del vill ha tacoskal, en del föredrar en mjuk tortilla. Ett kul nytt tillskott på tacohyllan är de färgglada tortillabröd som finns att köpa. Ta rödbetstortillabröd som exempel, som utöver den festliga färgen skänker en mild sötma, och kan fungera som utgångspunkt för hur du komponerar resten av tacon.

6. Olika ostar förgyller

Det är inget större fel på den färdigrivna tacoosten som finns att köpa, den är snabb, smidig och gör jobbet. Lite omväxling är ju dock trevligt, så nästa fredag kan du med fördel riva över en smakrik cheddarost, eller om du vill gå ännu längre utanför lådan, varför inte smula i lite fetaost?

7. Släpp skammen

Sist men inte minst vill vi påminna om att den svenska tacon är den prestigelösa matlagningens främsta bastion. Här finns inga rätt eller fel, sant eller falskt. Vill du ha ketchup på? Kör i vind! Ha i det du gillar helt enkelt.

Om Margarita Sour

Margarita Sour är ett suröl där vi jobbat med salt och citrusfrukt som kontrast. Kombinationen ger speciell munkänsla och smakdjup, som för tankarna till en drink. Men också att ölet fungerar väldigt bra till många olika maträtter. Se ölet på Systembolagets hemsida här

Back To Top