skip to Main Content

Varför firar vi oktoberfest?

Dans på borden, tyrolermusik, öl i enorma sejdlar och kringlor i samma storlek. Vi pratar så klart om Oktoberfest, den bayerska ölfestival som kommit att firas världen över. Så även i Sverige, och Poppels släppte nyss ett eget Oktoberfestöl. Men varför firar vi egentligen? Och varför heter ölet som traditionellt förknippats med festligheterna märzen (med anspelning på mars månad)? Vi kikar närmare på det!  

Det började med ett bröllop

Världens största öl-baluns firas tack vare ett bröllop för drygt 200 år sedan. Då gifte sig Bayerns kronprins Ludwig med prinsessan Therese von Sachsen-Hildburghausen (den 12 oktober 1810). Firandet pågick i dagar och tydligen hade sydtyskarna så roligt att de bestämde sig för att göra det igen. Festligheterna var i början ett sätt för regionens lantbrukare att visa upp sina varor och sin verksamhet, och öl var faktiskt inte en del av firandet förrän 1818.  

I dag kan man knappast säga att öl inte är en del av firandet. På det stora området Theresienwiese i München reses gigantiska öltält, i vilka sång, dans och öl harmoniserar från morgon till kväll. Ölet serveras i enliterssejdlar (så kallade Maß), vars pris sätts några veckor innan varje Oktoberfest. Prissättningen brukar ofta föranleda debatt och ses ibland som ett mått på inflationen.

Foto: Heribert Pohl, Creative commons

En välbesökt och internationell högtid

Festivalen lockar i runda slängar 6 miljoner besökare varje år, och ölkonsumtionen toppade 7,3 miljoner liter 2019. Oktoberfest har spridit sig till andra tyska städer och långt utanför landets gränser. Bara i Nordamerika finns över 150 oktoberfester, och även i Göteborg har det arrangerats firanden, de senaste åren i öltält på Heden mitt i stan.

Varför firar man Oktoberfest i september?

Firandet inleddes som sagt med ett bröllop som hölls i oktober. I takt med att festivalen växte i storlek och längd valde man att tidigarelägga starten, för att besökare skulle kunna vara ute längre (man optimerade helt enkelt för dagsljus och temperatur). Namnet behöll man. Oktoberfest firas i tre veckor med avslutning den första söndagen i oktober (mer eller mindre exakt).

Foto: Bbb-commons, Creative commons

Märzen, festbier och lätt förvirring

I München är ”maßen” fyllda med ett ljust lager-öl som går under namnet festbier. Den introducerades på 70-talet och ersatte på 90-talet det tidigare festivalölet märzen (en lager i wienerstil). I resten av världen anses öl-stilen Oktoberfestöl fortfarande vara märzen, men om du besöker ett öltält på ”Die Wiesn” är det alltså inte det du dricker.

Vad är grejen med märzen då, den stil som Poppels Oktoberfest-öl också håller sig till? Namnet anspelar mycket riktigt på mars månad, och anledningen till det hittar vi långt tillbaka i historien. Märzen började bryggas i Bayern på 1500-talet och fick då bara bryggas mellan den 29 september och den 23 april, eftersom värmen under sommarmånaderna medförde såväl produktionsmässiga risker som kvalitetsmässiga sådana (risk för vildjäsning med mera). Så man brygdde märzen i mars, och lät det ligga i källare under sommaren för att sedan servera på hösten (och sedermera Oktoberfest).  

Det finns mer att läsa om hur märzen utvecklats över tid, från en dunkel till en ljusare lager i wienerstil (under namnet ”Modern märzen”), och det kan ni göra i denna utmärkta genomgång från craftbeering.com.

Så smakar Poppels märzen festbier

Vår Märzen Festbier är en maltig lager i märzen-stil. Ett mellanmörkt öl med stor kropp och toner av bröd och kola, som passar både till mat och avnjutas som det är. Den finns i ett antal utvalda Systembolaget-butiker, och att finns att hitta på systembolaget.se här.

Back To Top