skip to Main Content

Vad är Kellerbier?

Poppels senaste öl Keller Unfiltered Lager hämtar sin inspiration från ölstilen Kellerbier, men vad är egentligen en Kelleriber? Vår bryggare Edwin reder ut begreppen!  

Var kommer Kellerbier ifrån? 

Kellerbier är en ölstil som härstammar från regionen Franken i Tyskland. Direktöversatt blir namnet ”källaröl”, vilket helt enkelt syftar på att ölet traditionellt förvarades svalt, ofta i naturliga källare, under sommarmånaderna.  

Ölet fick ligga i källarna på träfat och det var inte ovanligt att man anlade en biergarten i anslutning till ölkällarna för att kunna servera ölen direkt från faten. 

Vad utmärker en Kellerbier?  

Det är ett ofiltrerat och opastöriserat öl, och när det görs på traditionellt vis ett öl med en lägre kolsyra. Den låga kolsyran kommer från att ölet har jäst utan motstånd, så kallat ”ungespundet”. Normalt sett när man brygger öl vill man använda det naturliga tryck som uppstår genom att försegla tanken, men genom att låta ölet jäsa utan tryck blir slutresultatet lite fylligare.  

Kellerbier syftar alltså på hur ett öl framställs och lagras, och stilen kan därmed innehålla en bred variation av understilar.  

Hur ser en Kellerbier ut?   

Eftersom ölet lämnas ofiltrerat finns det viss jästfällning kvar vilket ger ölet en något grumlig karaktär. Färgen kan variera från bärnstensröd till gyllengul, lite beroende på vilken malt som används, och vilken stil av Kellerbier det är man brygger.  

Hur smakar en Kellerbier? 

Det finns en tydlig maltighet, eventuell vissa karamelltoner beroende på vilken malt som används. Till det kommer brödiga toner och fräscha citrustoner. Det är vanligtvis ett friskt och lättdrucket öl.  

Är Kellerbier samma sak som Zwickelbier?  

Det beror lite på vem man frågar, men i stora drag är det samma typ av öl. En del skulle hävda att en Zwickel är en färskare variant av Kellerbier, men snarlika kan vi nog enas om att de är.  

Keller Unfiltered Lager finns ute nu

Keller Unfiltered Lager är ett ljust och fräscht lageröl, inspirerat av den tyska ölstilen Kellerbier. Ölet finns att beställa fraktfritt från Systembolagets hemsida här. 

Back To Top