skip to Main Content

Så tog internationell lager över världen – del 1


Statistiken talar sitt tydliga språk. Oavsett om man tittar på konsumtion världen över, eller Systembolagets försäljningssiffror så når man samma slutats: 90% av den öl som dricks är ljus lager. Hur kommer det sig? Vi tar en titt på lagerns historia och hur vi hamnade här.

På Poppels Bryggeri har vi alltid varit måna om att visa att öl är mer än bara ljus lager. Att bredda begreppet öl och visa upp den mångfald som ryms i öl-världen har i mångt och mycket styrt vårt sortiment och vår ambition under våra drygt tio år som bryggeri. Det betyder inte att vi inte uppskattar eller gillar ljus lager, men det har vi i stor utsträckning lämnat åt andra, framför allt större, bryggerier.

Ambitionen har vi kvar. Men nu har vi också valt att bredda vårt sortiment i och med lanseringen av vår nya ljusa lager, Poppelino. Då tycker vi också att det känns extra relevant och angeläget att dyka ner i denna omåttligt populära ölstil. Så vi tar det, i någon mån, från början.  

En lager är en så kallad underjäst öl, vilket innebär att den jäser den på en lägre temperatur än en överjäst öl, och det kräver mer tid – därav lagring, och namnet lager, som härstammar från tiden då man i bayerska källare och grottor lagrade ölen under sommarmånaderna.

Vi rör oss då tidsmässigt runt 1500-talet, och är ni ölintresserade vet ni säkert att tyska renlighetspåbudet infördes 1516, vilket hade en stor del i att lagern växte fram. Ytterligare regler och förordningar skulle följa som gjorde sitt för lagerns framväxt som ölstil. När Hertig av Bayern Albrekt V 1553 förbjöd ölbryggning under sommarmånaderna, blev det mer eller mindre omöjligt att brygga något annat än lager i stora delar av landet.

Den lager som bryggdes i Bayern och andra delar av Tyskland runt denna tid är inte vad vi idag skulle kalla en internationell lager, utan en mörkare variant. För att närma oss den ljusa lager vi idag ser framför oss behöver vi resa till vad som idag är den tjeckiska staden Pilsen, och färdas ungefär 300 år framåt i tiden. Som ni kanske anar är det här pilsnern föds.

Pilsen-borna var trött på kvaliteten på det lokala ölet och bjöd in arkitekten Martin Steltzer och bryggaren Joseph Groll, båda från Bayern, för att bygga upp ett bryggeri med lite stil och finess. 1842 hade det första ölen jäst färdigt och visst blev en omedelbar succé. En gyllengul och klar öl med karamelltoner från malten, med ett torrt slut som formligen krävde en klunk till. Nyckeln till denna nya öl var lokala råvaror och inte minst det mjuka vattnet från floden Radbuza. Ölet fick heta Pilsner Urquell, vilket ungefär kan översättas till ursprunglig källa, och så var både en ölstil och ett varumärke fött som skulle bli känt världen över.

Vi fortsätter vår berättelse om lagerns framväxt nästa vecka i del två av denna artikelserie.

Back To Top