skip to Main Content

Recept med ölmatchning: rödingtartar + Sichuan cucumber wit

tallrik med rödingtartar och ett glas med öl bredvid ölburk

Vår senaste experimentöl Sichuan Cucumber Wit är ett smakexperiment där vi tagit en belgiskt witbier och kryddat den med sichuanpeppar och massor av gurka! Resultatet är ett friskt och läskande öl där både gurkan och sichuanpepparn lämnar tydliga avtryck. Styrbjörn Såtvik, kökschef på vår restaurang Poppels Öl&Mat, har tagit fram det här receptet på rödingtartar med aromatisk soja, koriandermajonäs och rischips särskilt för ölet.

Rödingtartar med aromatisk soja och koriandermajonäs med rischips

Ingredienser

Här följer övergripande ingredienser och instruktioner, för fullständiga ingredienser och instruktioner för alla delar, bläddra längre ner.

400g rå finskuren röding i bitar (cirka 0,3 cm)
30 ml aromatisk soja (den är väldigt god! Ta gärna extra, det dör ingen av.)
Salt efter smak. (Men lite behövs alltid!)
1,5 dl koriandermajonäs
1 st friterat rispapper pp ( 1 extra pp dom är väldigt goda)

Gör så här:

1. Smeta ut majonäsen i botten på tallriken

2. Blanda rödingen med sojan och saltet dutta ut på majonsäsen droppa sojan som blev kvar i skålen du blandade fisken i över tallriken eller tallrikarna.

3. Bryt rispappret och lägg bredvid som chips till dippen

Aromatisk soja

100 ml kinesisk soja (mörk)
200 ml vatten
6 msk farinsocker
1 bit kanelstång
0,5 tsk fänkålsfrö
1 stjärnanis
1 cm färsk ingefära, oskalad och krossad (eko)

1. Blanda ovanstående ingredienser och sjud i ca 20 min. Sila och kyl ner.

2. Gör gärna lite extra, den håller bra i kylen och kommer vara ett glatt tillskott i såshyllan.

Koriandermajonäs

2 äggulor
2 tsk dijonsenap
1/4 tsk salt
3 dl korianderolja

1. Lägg äggula, senap, salt i en skål. Blanda ihop allt med en mixerstav eller elvisp.

2. Tillsätt oljan droppvis. Låt gärna stå en stund före serveringen.

Korianderolja

100g koriander

500g rapsolja eller dit val av smak och färgneutralolj

1. Mixa allt i en mixer. Låt mixern gå ca 10 min, mät temperaturen och stäng av mixern när oljan blivit 65c

2. Häll oljan I en matlåda och kyl ner den. Sätt på ett lock och låt stå i kylen i två dagar.

3. Efter två dagar så har oljan och resterna av koriander och vatten separerats. Häll då av oljan utan att få med dig resterna som ligger i botten. (”resterna” är ca 30% till 50% av det totala innehållet.)

4. Använd oljan för att slå koriandermajonäsen.

Krispiga rispapper

Värm upp olja till 200c

Lägg i rispapper och fritera. De kommer att puffa upp inom 5 sekunder. Det måste vara en nyöppnad påse, om bladen blir exponerade för syre och fukt så puffar dom inte alls.

Bryt ner dom och servera.

Sichuan Cucumber Wit – En del av Poppels Experimental Series

Med Poppels Experimental Series vill vi skapa öl som överraskar. Som utmanar din uppfattning om vad öl är. Öl som väcker både inspiration och smaklökar till liv. ?

Vår experimentserie definieras av lustfyllt skapande med innovativa metoder och nya ingredienser, sånt som man kanske inte sett eller smakat innan. Här jobbar vi bara med naturliga råvaror, i syfte att utforska vad öl är och för att kunna skapa något helt nytt och oväntat. 

Back To Top