skip to Main Content

Recept med Ölmatchning: Halstrad lammcarpaccio med citron, olivolja, vitlök och färska örter + Peach Nordic Sour

En fin men hård stekyta möter en de gräsiga tonerna i olivoljan och beskan i citronzesten och syran. Till den här rätten väljer vi att servera Peach nordic sour, en modern suröl med frisk syra och markerad smak av persika.

När man dricker Peach nordic sour till så dämpas syran markant i ölen och det bubblar upp en söt frisk smak av persika som förstärker de söta tonerna i citronen och ger rätten en fin balans,

 – Styrbjörn Såtvik, Köksmästare Poppels Öl&Mat

Ingredienser (4 pers)

0,5 kg lammstek
Citronette (se nedan)
Färsk mynta
Färsk basilika
Flingsalt och nymald svartpeppar
1 st gurka

Gör så här

  • Skär gurkan julienne, men inte mittbiten, den äter du upp medan du förbereder resten. Du behöver ungefär 200 g gurka till det här receptet.
  • Sota gurkjuliennerna så dom blir lite sotade i torr panna på hög värme.
  • Häll olja i pannan, och stek lammet i en het panna så du kan ge köttet en hård stekyta utan att det bränner.
  • Salta och peppra runt om lammet och låt det vila några minuter innan du skär upp det.
  • Notera att du bara bryner köttet, det skall inte bli tillagat i mitten utan där ska det vara näst intill rått

Ingredienser Purjolökssås & olja

Olivolja (mild, lätt gräsig sådan) 2 dl
Saft från 1 st citron
Zest från 1 st citron
Riven vitlöksklyfta 1 st

Citronette: Gör så här

  • Blanda ihop samtliga ingredienser. 

Servering

Skiva upp köttet i 2 mm tjocka skivor och lägg upp på en stor eller varsin tallrik. Sprid ut rikligt med citronette på köttet (det skall nästan flyta runt). Sen lägger du ut den sotade gurkan och dina gröna blad över anrättningen.

Back To Top