skip to Main Content

påskrecept med ölmatchningar

Påsköl

Vi tycker att god mat och bra öl ett måste på påskbordet! Därför kommer här några av våra påskmatchningar med tillhörande recept. Glad påsk önskar vi på Poppels!

Gubbröra på smörstekt kavring 

  • 3 matjessillfiléer 
  • 1 rödlök 
  • 2 hårdkokta ägg 
  • 1 msk kapris 
  • 0.5 dl hackad dill 
  • 0.5 dl hackad gräslök 
  • 1 dl majonnäs 
  • 2 msk crème fraiche 
  • salt och peppar 
  1. Skär sillfiléerna i fina tärningar. Skala och finhacka lök och ägg. 
  2. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. 
  3. Servera medsmörstekt kavring som förrätt 

Lammstek (sous vide) med rotfruktsgratäng 

Lammstek 

  • 600-700 gram svensk lammstek 
  • Smör till stekning 
  • Olja till stekning 
  • 1 klyfta vitlök 
  • 1 kvist rosmarin 
  • Salt och Peppar 

Vakuumpacka lammsteken eller lägg ner den i en i vanlig plastpåse som tål höga temperaturer (läs på förpackningen). Sänk i så fall ner plastpåsen i ett vattenbad så all luft pressas ut och förslut med en påsklämma. Se till att det inte kommer in något vatten. 

Tillaga steken på 58 grader på cirkulatorn i 12-24 timmar beroende på kvalitet på köttet och vilken struktur du önskar. 

Ta ut steken ur vakuumförpackningen och hetta upp en stekpanna med smör och olja. Bryn köttet på hög värme tillsammans med en krossad vitlöksklyfta och en kvist rosmarin. Ös köttet under tiden och bryn tills det fått en fin yta. 

Rotfruktsgratäng 

Ingredienser 
4 portioner  

  • 1 purjolök 
  • 6 potatisar (mellanstorlek) 
  • 1 palsternacka (gärna stor) 
  • 2 morötter 
  • 100 g rotselleri 
  • 2 1/2 dl mjölk 
  • 3 dl vispgrädde 
  • 1 dl riven ost 
  • smör till stekning, salt och peppar 
  • ev. en knippe persilja att klippa över gratängen när den är klar 

Så här gör du 

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Ansa, skölj och skiva purjolöken. Fräs den i smör i en gryta eller tjockbottnad kastrull. 
  2. Skala rotfrukterna och skiva dem i tunna skivor. För ner dem i grytan med purjolök. 
  3. Tillsätt grädde, mjölk, salt och peppar och låt det småkoka tills grönsakerna börjar mjukna, cirka 15 minuter. Under tiden river du osten. 
  4. Smörj en ugnsfast form och häll ner grönsakerna i den. Strö över osten och gratinera gratängen i cirka 25 minuter, eller till dess rotfrukterna är klara. 

Påskmousse med mangokräm och maräng 

Chokladmousse 

  •  70 g mörk choklad 70% 
  • 2 äggulor, rumsvarma 
  • 1 msk kaffe, ljummet 
  • 1 liten nypa salt 
  • 2 dl vispgrädde 
  •  

Mangokräm 

  • 1 mogen mango, ca 350 g 
  • 2 ägg 
  • 0,5 dl strösocker 
  • Saft från 1/2 citron 
  • 50 g smör, rumsvarmt 

Italiensk maräng 

  • 2 st äggvitor 
  • 1 tsk citronsaft 
  • 2 dl strösocker 
  • 0,5 dl vatten 

Chokladmousse  
1. Smält chokladen över vattenbad.  
2. Vispa ihop äggulorna med kaffet och 1 nypa salt. Rör ner äggulorna lite i taget i chokladen. Blanda runt så det löser upp sig slätt 
3. Vispa grädden lätt. 
4. Vänd ner grädden i chokladblandningen,. Blanda väl och häll upp i glas. Lämna plats kvar till mangokräm och maräng. Låt moussen stelna till i kylskåp ca en timme.  

Mangokräm 

1. Skär fruktköttet i bitar. Mixa köttet till en puré med hjälp av stavmixer. Det ska bli ca 2 deciliter puré. 
2. Blanda ägg, socker, mangopuré och citronsaft i en värmetålig skål, gärna en rostfri bunke med rund botten. 
3. Placera skålen över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. 
4. Vispa hela tiden med handvisp tills det blir en tjock kräm. Använd gärna en termometer, krämen ska uppnå 85 grader. 
5. Ta av från värmen och blanda ner smöret, lite i taget. Rör tills det smält. Låt svalna innan curden fördelas över den kalla chokladmoussen. Ställ i kylskåp. 

Italiensk maräng  
1. Vispa äggvitor och citronsaft till ett fast skum. 
2. Koka under tiden en sockerlag av sockret och vattnet. När sockerlagen uppnår 121 grader, häll den i en tunn stråle i äggvitorna under vispning. 
3. Fortsätt vispa på medelhastighet tills marängen svalnat och blivit fast och blank. Fyll en spritspåse med marängen och spritsa snyggt på toppen av desserterna. Bränn av med en gasbrännare. Dekorera med små chokladägg. 

Back To Top