skip to Main Content

Ost- och ölprovning med Poppels

När man kombinerar öl tillsammans med ost träder nya, fantastiska, och intressanta smaker fram ur diverse kombinationer. Idag är det ostens dag och vi på Poppels tar tillfället i akt att utmana den tidigare trenden med ost och vin och hävdar istället att ost och öl är det nya. När ost och öl matchas på ett bra sätt utlovas en bra och inspirerande smakupplevelse.

Hur kombinerar man ost och öl?

Man har kunnat identifiera över 1000 olika smaker i öl – vilket ger väldigt stora möjligheter när det kommer till att matcha med andra råvaror. Smakkombinationerna är oändliga och det går att matcha efter många olika principer:

  • Öl har restsötma (sötma som består av de sockerarter som jästen inte käkat upp) – vilket kan balansera t.ex. ostens sälta.
  • Öl har beska som skär som en kniv genom ostens fett.
  • Öl har också kolsyra som både trotsar fett och fräschar upp i munnen. 

Som ni kanske förstår så är det inte dumt alls att dricka välja öl till ost. Men hur ska man då tänka när man kombinerar öl och ost? Först och främst gäller det att våga testa. Man lär sig så mycket på att prova samma öl till flera ostar.

Det som kan vara bra att fundera på är smakintensitet. Man vill inte att ett kraftigt öl fullständigt tar över en lätt ost med subtila toner, eller att en vällagrad ost döljer alla härliga maltiga smaker i en lättdrucken Pilsner. När man lagrar ost så tappar de vätska och smakerna koncentreras. Detta ställer höga krav på det öl som man väljer till. När man ska prova flera kombinationer så är det bra att börja med de som har lägst smakintensitet. Ljust öl med lägre alkoholhalt först och gå sedan över till mörkare öl och mer intensiva smaker.

Tre öl- och ost pairings

Avslutningsvis kommer 3 fantastiska kombinationer som vi vill rekommendera:

Belgisk Wit och getost – Vi börjar med en öl som har lätta, fräscha toner av citrus, koriander, ljust bröd och en härlig jästighet som lägger sig som en bro över till osten. Jästens kryddiga karaktär och smaken av koriander passar bra ihop med ostens krämighet och getostens karaktäristiska syra kompletterar ölets toner av citrus.

West Coast Ipa och Comté – Comtén har tydliga toner av hasselnöt och karamelliserat smör som matchar ölets toner av nötter i maltigheten. Saltkristallerna som bildas vid lagringen ger osten en viss textur som hanteras bra av beskan och kolsyran. Tänk på att om en Comté ska kunna matcha med en WC IPA så måste den vara lagrad.

Imperial Stout och blåmögelost – Nu kommer vi till desserten. Vår kraftiga stout kräver en kraftig ost med mycket smak. En riktigt bra blåmögel har rejält med sälta och är ofta kraftigt krämig, detta ställer krav på medspelaren. Stoutens sötma balanserar sältan, ungefär som en klick marmelad kan göra. Det finns även en skaplig beska i vår stout som hjälper till att skära genom ostens fett och kolsyran rensar upp i munnen i väntan på nästa bit.

 

Back To Top