skip to Main Content

Öl som passar till julmaten

Att välja öl till julmaten kan vara svårt, vi guidar dig genom de vanligaste inslagen på julbordet och vilka öl som passar bra till. 

Fisken

Många av fiskrätterna på julborden är feta och salta, men har också inslag och sött och syrligt. Här kan vi tänka inlagd sill, silltårta, lax och Janssons frestelse. Lättare öl (4-5%) med lite beska hjälper till att lätta upp det feta, men släpper också fram smakerna på ett bra sätt. Vill du matcha fisk kan vi föreslå Belgian Witbier eller Session IPA.

köttet

Till smakrika kötträtter är det ofta gott med öl som har kropp och karaktär. Till köttbullarna, korven och skinkan väljer vi öl med mycket smak, för att kunna möta upp matens maffighet. Vill du matcha öl med kötträtterna på julbordet föreslår vi London Lager eller Winter Ale 2022.

det Vegetariska

Många av de rätter som blivit klassiska på julbordet är också vegetariska. Idag är det inget konstigt att brysselkålen fått sällskap av en grönkålssallad med fetaost och granatäpple, bredvid den vegeatriska julskinkan på rotselleri. Det är lite svårt att ringa en generell rekommendation här, men vi hade satsat på Passion Pale Ale och American Pale Ale.

Osten

En klassiker hos många på jul är ost, där det såklart finns en uppsjö att välja mellan. Många ostar har mycket smak, fetma och sälta. Här går vi på två säkra kort när vi rekommenderar Double IPA och Winter Warmer 2022.

Desserten och julgodiset

Sött med sött är en bra riktlinje, men på julbordet är det inte ovanligt med frukt, salt och fett i efterrätterna. Då har vi valt smakrika öl som klarar maffiga julsmaker, där vi rekommenderar Barrel Aged Barley Wine för det sötare hållet och Russian Imperial Stout om det finns lite salt med i bilden.

Back To Top