skip to Main Content

Öl som passar till julmaten

Att välja öl till julmaten kan ibland vara svårt, vi guidar dig genom de vanligaste inslagen på julbordet!

Innan maten

Uppskattningsvis 48 miljoner av svenskarna dukar fram pepparkakor med ädelost när gästerna kommer, och oavsett om du är en av dem eller har varit vågad i år och serverar äppelskivor med endive och gorgonzola, så är Glögg Sour välkomstdrycken som passar till!
Poppels Bryggeri Glögg Sour | Systembolaget

Fisken

Många av fiskrätterna på julborden är feta och salta, men har också inslag och sött och syrligt. Här kan vi tänka inlagd sill, silltårta, lax och Janssons frestelse. Lättare öl (4-5%) med lite beska hjälper till att lätta upp det feta, men släpper också fram smakerna på ett bra sätt. Vill du matcha fisk kan vi föreslå Belgian Witbier eller Session IPA.
Poppels Bryggeri Belgisk Wit | Systembolaget
Poppels Bryggeri Session IPA | Systembolaget

Köttet

Till smakrika kötträtter är det ofta gott med öl som har kropp och karakatär. Till köttbullarna, korven och skinkan väljer vi öl med mycket smak, för att kunna möta upp matens maffighet. Vill du matcha öl med kötträtterna på julbordet föreslår vi London Lager eller Winter Ale 2021.
Poppels Bryggeri London Lager | Systembolaget
Poppels Bryggeri Winter Ale, 2021 | Systembolaget

Det vegetariska

Många av de rätter som blivit klassiska på julbordet är också vegetariska. Idag är det inget konstigt att brysselkålen fått sällskap av en grönkålssallad med fetaost och granatäpple, bredvid den vegeatriska julskinkan på rotselleri. Det är lite svårt att ringa en generell rekommendation här, men vi hade satsat på Passion Pale Ale och American Pale Ale
Poppels Bryggeri Passion Pale Ale | Systembolaget
Poppels Bryggeri American Pale Ale | Systembolaget

Osten

En klassiker hos många på jul är ost, där det såklart finns en uppsjö att välja mellan. Många ostar har mycket smak, fetma och sälta. Här går vi på två säkra kort när vi rekommenderar Double IPA och Winter Warmer 2021.
Poppels Bryggeri Double IPA | Systembolaget
Poppels Bryggeri Winter Warmer, 2021 | Systembolaget

Dessert och julgodiset

Sött med sött är en bra riktlinje, men på julbordet är det inte ovanligt med frukt, salt och fett i efterrätterna. Då har vi valt smakrika öl som klarar maffiga julsmaker, där vi rekommenderar Barrel Aged Barley Wine för det sötare hållet och Russian Imperial Stout om det finns lite salt med i bilden.
Poppels Bryggeri Russian Imperial Stout | Systembolaget

Efter att ha överlevt årets julbord

Ofta är vi väldigt mätta och dästa efter julbord, då föreslår vi någonting fräsht för att lätta upp efter middagen. Sour Fruit Ale Strawberry en något roligt att testa för att bryta av smakerna.
Poppels Bryggeri Sour Fruit Ale Strawberry | Systembolaget

Back To Top