skip to Main Content

general Tso’s kyckling

I vår restaurang Poppels Öl&Mat serveras vi just nu General Tso’s kyckling, en rätt som har en ganska spännande historia bakom sig, det tycker åtminstone vi! Är du sugen att testa vår general Tso’s kyckling så kan du boka bord på vår restaurang här.

Historien bakom

Vem var General Tso och vad har han med rätten att göra? Vi har fått frågan från många som läst vår meny, så nu kändes det på tiden att berätta historien bakom den goda rätten som vi serverar på Poppels Öl&Mat.

 

General Tso, eller Tso Tsung-t’ang, levde från 1812 till 1885 och var känd som en grym kinesisk militär från Hunan provinsen. Men konstigt nog har han egentligen ingenting med rätten att göra och har nog än mindre smakat rätten. Rätten General Tso’s skapades av den kinesiska regeringens kock Peng Chang-kuei till en fest 1956 i Taiwan, dit han flytt under revolutionen 1949. Rätten, i dess forna form, fick namnet ”General Tso´s kyckling” för att både generalen och kocken Peng kom från Hunanprovinsen. Orginalversionen hade en markant surhet, som ersattes med sötma när rätten exporterades till New York under 70-talet. Så föddes rätten som vi känner till den idag; friterade kycklingnuggets med sötstark sås och broccoli.

I New York var det restaurangerna Uncle Tai Hunan Yuan och Hunam som hade rätten på sina menyer. Rätten blev omtalad och båda restaurangerna fick fyra stjärnor i New York Times. Efter det spred den sig över USA och kom att bli en av de populäraste take-away rätterna. Och fortfarande så åker folk långväga för att köpa just General Tso’s i New York.

Efter att det blev populärt i USA, tog det sedan fart i stora delar av världen men faktiskt förvånansvärt lite i Sverige. Nu kan du dock smaka vår version av General Tso’s på vår restaurang Poppels Öl&Mat i Jonsered utanför Göteborg.

Vad kocken Peng Chang-kuei skulle ha tyckt kommer vi aldrig få veta eftersom han dog 2018, men i dokumentären ”The Search for General Tso” från 2014 av Jennifer 8. Lee och Amanda Murray får han frågan vad han tycker om den amerikanska versionen, där han avfärdar rätten med ett ord: Húshuō (Nonsens) innan han återgår till sitt parti Mahjong. Men vi vill tro att rätten är värd att komma hit för.

Till rätten så serverar vi Poppels American Pale Ale, en grym match enligt oss. Välkomna hit!

Back To Top