Efter en tids förhandlingar är det äntligen klart: Kinesiska öljätten Tōngyòng Beer Co blir ny majoritetsägare i Poppels Bryggeri. Som en del i avtalet lämnar Poppels sina lokaler i Jonsered och flyttar vid årsskiftet all produktion till Shenzhen på den kinesiska sydkusten.

Hantverksöl är på stark frammarsch i Kina och flera andra bryggerier från väst satsar stort på den expanderande marknaden. Exempelvis har brittiska Brewdog under de senaste åren mer än fördubblat sin försäljning i landet.

– Vilka möjligheter! En miljard potentiella ölhjältar som bara väntar på få smaka en välhumlad Passion Pale Ale. Ju mer vi funderade, desto mer självklart blev det. Att flytta bryggeriet är det bästa sättet att möta vår nya målgrupp, kommenterar VD Mats Wahlström.

De svenska ölfantaster som oroar sig för att Poppels ska försvinna från systembolagshyllorna kan dock vara lugna. De populäraste ölen kommer att exporteras till Sverige och även i fortsättningen finnas att köpa att på Systembolaget.

De första spadtagen för Poppels nya, toppmoderna faciliteter i Kina tas inom kort. Bryggeriet tros bli ett av östra Asiens största i sitt slag med en bryggkapacitet på över 20 miljoner liter per år – 25 gånger så mycket som Poppels brygger idag.

Den officiella invigningen av Poppels nya megabryggeri planeras till den 1 april nästa år.

– Vi hoppas självklart att så många som möjligt av våra trogna ölhjältar vill komma och fira med oss då. Ganbei och välkomna, avslutar Wahlström.