skip to Main Content

Svampsoppa med ÖLMATCHNING

Nu är hösten äntligen här, vilket den härligt svampfyllda skogen gör oss påmind om. Och därför tänkte vi att vi skulle dela med oss av ett recept på en riktigt god svampsoppa med tillhörande smakmatchade öl.

Just den här soppan är väldigt enkel att göra och kan lätt lyxas till lite extra med en tjock skiva rostat levainbröd, kärnat smör och en god bit fransk ost t.ex. Brillat Savarin till. Men tänk nu på att läsa på om svamp ordentligt innan ni plockar korgen full. Fel svamp kan ställa till det riktigt ordentligt!

Ölen som vi tycker passar utmärkt till är Poppels London Lager, Poppels Session IPA. Men även Poppels Tropical IPA men då kan man kosta på sig lite extra smör och grädde för att mäkta med den lite kraftigare smaken.

Ingredienser (4 portioner):

  • 2 l blandad svamp, rensad (kantareller, gul trumpetsvamp, blek taggsvamp)
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 schalottenlökar
  • Salt
  • Smör
  • Matolja
  • Peppar
  • Saft av 1 citron
  • En nypa hackad färsk dragon
  • En nypa hackad färsk timjan

Gör så här:

1. Lägg ner svamp i en panna på medelvärme och sautera tills vattnet i svampen kokat bort.
2. Lägg i smöret och oljan samt den finhackade schalottenlöken
3. Fräs runt allt ordentligt så man får fram de brynta svampsmakerna.
4. Häll i buljong och grädde.
5. Låt sjuda 10 minuter.
6. Mixa din svampsoppa, smaka av med salt och peppar, kryddorna samt lite citronsaft. Om du vill ha en tunnare svampsoppa, späd med lite mjölk.

Back To Top